Ripple (XRP) ziet koolstofkredieten en gaming als kansen voor NFT’s

Ripple (XRP) werkt eraan om zijn NFT-oplossingen te combineren met gebruikscases die geld opleveren. Hoofdontwikkelaar David Schwartz noemt CO2-certificaten en kansspelen als specifieke voorbeelden met goede vooruitzichten.

In het crypto-jaar 2022 is menig euforie over de NFT-divisie (Non-Fungible Token) weggeëbd, is de verkoop ingezakt en zijn veel halfbakken kunstprojecten van de markt geveegd. Maar deskundigen blijven benadrukken dat NFT’s niet mogen worden gereduceerd tot de kunstmarkt en experimenten, maar moeten worden beschouwd als use cases op industriële schaal. Ripple CTO David Schwartz, die de mogelijkheden voor NFT’s in het XRP-ecosysteem stimuleert, heeft zich nu ook in die zin uitgelaten. Op een cryptoconferentie in Miami noemde Schwartz CO2-rechten en kansspelen als gebieden waar NFT’s voor de hand liggende oplossingen zijn.

De handel in emissierechten is de laatste twee decennia in de westerse wereld de norm geworden, en CO2-certificaten worden geacht bij te dragen tot de bescherming van het klimaat. Volgens Schwartz is een groot probleem dat de oorsprong van dergelijke monetaire emissierechten niet altijd gedocumenteerd is en dat er sprake is van meervoudig gebruik. Een NFT als duidelijk en niet-manipuleerbaar bewijs van oorsprong en eigendom is daarom een voor de hand liggende oplossing voor CO2-certificaten. Natuurlijk hoopt Schwartz stiekem dat de onlangs geïntroduceerde NFT-standaard dan ook voor XRP wordt gebruikt.

Schwartz is al even optimistisch over de kansen voor NFT’s in de computerspellenindustrie. Gamers vonden het vaak moeilijk om op de nieuwe spellen over te stappen omdat ze dan als het ware van voren af aan moesten beginnen. Met NFT’s, die bijvoorbeeld spelvoortgang en speciale uitrusting registreren, is de kennismaking met nieuwe spellen veel vriendelijker, zegt Schwartz, “je hebt niet langer het gevoel dat je iets kwijt bent”. Met een slim gebruik van NFT’s zouden de grote gamestudio’s waarschijnlijk zelfs enigszins kunnen bepalen tot welke nieuwe spellen het publiek zich aangetrokken voelt.

Schwartz is de grote voorstander van NFT’s bij Ripple en XRP en is ook verantwoordelijk voor het Creator Fund voor NFT-projecten, dat is begiftigd met 250 miljoen US dollar. Volgens Schwartz let hij er zeer goed op dat de gefinancierde projecten realistische marktkansen hebben. Simpelweg geld uitdelen om NFT-ontwikkelaars actief te laten worden heeft volgens Schwartz geen zin. Hij geeft alleen financiële steun vrij wanneer de aanvragers eerder elders extern kapitaal hebben verzameld en een theoretisch winstgevend product hebben. Schwartz heeft niets met dromen in de NFT-sector en spot met projecten die alleen ontstaan omdat er blind met risicokapitaal wordt gesmeten.

Conclusie: Ripple neemt een aangenaam realistisch standpunt in over NFT’s

Het was dit jaar erg gemakkelijk om de NFT-ruimte af te doen als een hype en het diepere potentieel ervan te negeren. Ripple (XRP) heeft met zijn Creators Funds en proefprojecten, zoals met sportwagenfabrikant Lotus, al een koers uitgezet voor NFT’s die aangenaam aansluit bij de vereisten van de reële economie. Dit lost het grootste probleem van Ripple, het lopende juridische geschil met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), niet op – maar wat Schwartz bedenkt over NFT’s en XRP is al een andere aanpak dan het louter najagen van een trend.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*