Binance: Klanten trekken massaal kapitaal terug na rechtszaak VS – CEO blijft koel

De cryptobeurs Binance ligt onder verhoogd toezicht nadat de Amerikaanse financiële toezichthouder CFTC een rechtszaak heeft aangespannen. Sommige klanten zijn onzeker en trekken hun geld terug. Maar CEO Changpeng Zhao is geruststellend.

Binance is de wereldwijde marktleider onder de cryptobeurzen en heeft zijn positie verder versterkt na het faillissement van concurrent FTX in november 2022. Maar de goede stemming bij Binance werd deze week ernstig verstoord door een rechtszaak die de Amerikaanse financiële toezichthouder CFTC heeft aangespannen, en de prijscurve van Binance Coin (BNB) reageert nerveus. Bovendien gaan er stemmen op die vrezen dat er bij Binance een zogenaamde “bankrun” zou kunnen ontstaan, waarbij klanten plotseling massaal hun geld opnemen omdat ze het vertrouwen verliezen.

De blockchaingegevens op Binance tonen dit aan: Sinds de CFTC-klacht bekend werd, werd tussen maandag en woensdag namelijk een goede 2,2 miljard US dollar opgenomen, tegenover stortingen van ongeveer 1,3 miljard. Netto is er dus momenteel 900 miljoen US dollar minder geïnvesteerd in Binance dan vóór de juridische problemen in de VS. Het bedrag moet worden gezien in vergelijking met het totaal van ongeveer 64 miljard US dollar dat bij Binance is geïnvesteerd en is dus beheersbaar. Na het FTX faillissement begon Binance zijn reserves transparant te documenteren om mogelijke twijfels over de liquiditeit tegen te gaan.

Zo speelt Binance CEO Changpeng Zhao het ook bewust cool, door via Twitter te benadrukken dat de huidige uitstroom van klantenfondsen niet de niveaus benadert die de cryptobeurs op eerdere grote crashdagen te verwerken kreeg. Toen de FTX-crash paniek veroorzaakte, kreeg Binance begin december 2022 op enkele dagen meer dan twee miljard dollar aan opnames te verwerken. Vergelijkbare niveaus werden opgemerkt in januari 2023. In beide gevallen kon Binance zonder problemen aan de vraag van klanten voldoen.

Conclusie: Binance lijkt stabiel gepositioneerd – problemen in de VS misschien overdreven

Als marktleider heeft Binance eraan moeten wennen het doelwit te zijn van zelfs sterk gehypte verhalen en nare geruchten. Maar CEO CZ en zijn team hebben in ieder geval het voortouw genomen in de manier waarop zij hun omgang met klantengelden documenteren. De herhaalde verzekeringen van Binance dat er niet aan klantfondsen wordt geraakt en dat deze dus op elk moment kunnen worden opgenomen, worden ondersteund door blockchaingegevens. Overigens kon na de laatste twee grote uitbetalingsgolven bij Binance ook een enigszins vertraagde terugkeer van fondsen worden waargenomen. Het zal dus interessant zijn om te zien welke impact de CFTC-klacht heeft op de Amerikaanse activiteiten van Binance. Maar het nieuws dat Binance met liquiditeitsproblemen kampt, lijkt gezien de feiten vergezocht.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*