IOTA: Testnet voor Ethereum Virtual Machine geactiveerd bij zijproject Shimmer

De introductie van smart contracts komt dichterbij in het IOTA ecosysteem. Een testnet voor de Ethereum Virtual Machine (EVM) is live gegaan bij het zijproject Shimmer (SMR). Maar critici zeuren.

IOTA werkt al enkele jaren aan de integratie van smart contracts, met als doel voet aan de grond te krijgen in sectoren als decentrale financiën (DeFi). Nu is er vooruitgang te melden. Het IOTA-zijproject Shimmer (SMR) heeft een openbaar testnet vrijgegeven voor de Etherum Virtual Machine (EVM), die zich heeft gevestigd als de standaard voor het organiseren van slimme contracten. In een blogpost schetst het Shimmer-team alvast een beeld van een toekomst waarin “honderden miljoenen dollars” zullen stromen via slimme contracten in het IOTA-ecosysteem.

Maar critici kunnen dit optimisme niet begrijpen. “Buffy”, bijvoorbeeld, is vernietigend op Twitter en zegt dat men niet serieus een testnet kan vieren voor een functie (de EVM) begin 2023 die concurrenten al jaren hebben. De datadienst DeFiLlama telt meer dan 100 projecten waarin EVM voor monetaire doeleinden wordt gebruikt. Daarvan hebben vijf projecten de door IOTA en Shimmer beoogde dagelijkse omzet van meer dan 100 miljoen US dollar. Een door Shimmer gepubliceerde lijst van partners die use cases willen implementeren met behulp van smart contracts bevat al bijna 100 namen – maar deze zijn grotendeels onbekend buiten de IOTA-bubbel.

Sinds de lancering van Shimmer in het najaar van 2022 is de regel dat nieuwe functies voor het IOTA-ecosysteem eerst bij SMR worden uitgerold. Een activering van de EVM in het mainnet van Shimmer lijkt dus mogelijk voor het 2e kwartaal van 2023. Het zal waarschijnlijk nog maanden duren voordat de integratie in het IOTA Tanglenet wordt aangepakt. Of de crypto-industrie echt zit te wachten op een ander contactpunt voor slimme contacten en EVM zal dus in de loop van het jaar moeten blijken.

Conclusie: EVM voor Shimmer en IOTA – beter laat dan nooit

In de discussie over EVM en slimme contracten voor IOTA wordt wel eens onderschat dat deze nog steeds last zullen hebben van het euvel dat het netwerk van Shimmer niet gedecentraliseerd is. Zelfs bij IOTA zelf is de centrale coördinator, die kan ingrijpen in het netwerk en gecontroleerd wordt door de IOTA Foundation, een relikwie, maar de afschaffing ervan (“coordicide”) blijkt een technologische uitdaging. Het is dus zeker toe te juichen dat de EVM bij Shimmer mogelijkheden opent voor use cases variërend van DeFi tot blockchain gaming in de nabije toekomst – maar of het aanbod dan het potentieel heeft om massaal geld en gebruikers aan te trekken is een andere zaak.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*