Binance of FTX – welk platform heeft meer succes met IEO’s?

Sinds 2019 zijn Initial Exchange Offerings (IEO’s) vaak de manier geweest voor nieuwe cryptoprojecten om startkapitaal op te halen. Er zijn uitstekende winstkansen voor beleggers, zowel op Binance als op FTX.

Toen cryptobeurs Binance in januari 2019 aankondigde dat het publieke financiering voor innovatieve cryptoprojecten in een nieuw formaat zou ondersteunen, vreesden critici dat er een zeepbel zou ontstaan. Maar Binance Launchpad bleek al snel een zeer succesvolle formule en de eerste verkoop van nieuwe tokens door een cryptobeurs werd IEO (Initial Exchange Offering) gedoopt. Het idee werd snel gekopieerd door andere cryptobeurzen en FTX in het bijzonder leverde middelen. Twitter gebruiker forecastooor heeft nu een vergelijking gemaakt met IEO’s bij Binance en FTX en hun winstgevendheid van 2020 tot medio 2022. De resultaten zouden voor elke belegger interessant moeten zijn:

1. IEO’s waren een winstgarantie voor beleggers indien op elk aanbod consequent werd ingeschreven en vervolgens werd samengevoegd.

2. degenen die zich beperkten tot IEO’s op Binance hadden een winratio van 91 procent ten opzichte van de 22 daar bestudeerde aanbiedingen. FTX’s 12 IEO’s hadden een winstverhouding van 50 procent.

3. in het geval van de Binance Launchapd IEO’s konden de aangeboden tokens een gemiddelde prijsstijging van 22 maal behalen, terwijl dit in het geval van FTX nog steeds gemiddeld 1,5 maal het geïnvesteerde kapitaal was.

4. De hoogvliegers op Binance waren Axie Infinity (AXS) met een ongelooflijke stijging van 16.710 procent tussen de uitgifteprijs en de all-time high en Sandbox (SAND) met 15.146 procent. Op FTX steeg Serum (SRM) met 800 procent en Cryptex Finance (CTX) met 813 procent.

5. Bij FTX is ongeveer de helft van de op IEO’s gepresenteerde projecten onmiddellijk na de eerste notering in de rode cijfers terechtgekomen en daar blijven steken. Op Binance zijn slechts twee van dergelijke projecten door prognooor geïdentificeerd. In de vergelijking wordt niet ingegaan op de vraag of een te hoog vastgestelde uitgifteprijs vermoedelijk de hoofdoorzaak was van mislukte IEO’s dan wel of de betrokken projecten inhoudelijk tekortschoten.

6. Wel staat er dat degenen die alle IEO’s bij Binance hebben gedaan, maar liefst 4.240 procent plus in 2020, 479 procent plus in 2021 en 2.582 procent plus in 2022 konden noteren. De balans van FTX is ook positief, zij het op een veel kleinere schaal. Voor alle IEO’s bij FTX in 2020 hebben de deelnemers een plus van 236 procent, voor 2021 is dat 13 procent plus en in 2022 tot nu toe 275 procent plus.

7. Forecastooor merkt op dat IEO’s op Binance volgens hem vaak de voorbode zijn geweest van trends in hele sectoren van de crypto-industrie en dat ze daarom zo succesvol zijn geweest. Of het nu Metaverse met Sandbox, GameFi met Axie Infinity of DeFi met Polygon (MATIC) was – deze IEO’s op Binance waren inderdaad hun tijd ver vooruit. FTX was nauwelijks in staat om dergelijke spectaculair succesvolle projecten voor IEO’s aan te trekken of te identificeren.

IEO’s bij Binance en FTX – onze ervaringen

Wij hebben de cijfers van Prognooor niet in detail gecontroleerd, maar de tendens en ook de orde van grootte komen overeen met onze ervaring. IEO’s bij Binance zijn consequent een veilige bank geworden, hier lijkt een zorgvuldig selectieproces vooraf zijn vruchten af te werpen. De kwaliteit van IEO’s op FTX schommelt daarentegen en er zijn gevallen waarin waarschijnlijk te vroeg groen licht is gegeven voor een lancering.

Een factor die forecastooor niet in detail onderzoekt, is erg belangrijk: om überhaupt in aanmerking te komen voor IEO’s, moet je Binance Coin (BNB) of FTX Token (FTT) in bezit hebben. De vuistregel is dat hoe groter uw tegoeden in BNB of FTT, hoe meer van de nieuwe tokens verkocht op de IEO u zult ontvangen. Maar deze munten van Binance en FTX zijn zelf onderhevig aan grote prijsschommelingen en deze invloed op de totale berekening is niet in het gepresenteerde model opgenomen. Er wordt van uitgegaan dat BNB en/of FTT door deelnemers aan IEO’s hoe dan ook in HODL-modus worden opgeslagen en dat de volatiliteit derhalve verwaarloosbaar zou zijn.

Voor de rest heeft prognooor echter gelijk: in het geval van Binance IEO’s is het tot nu toe absoluut raadzaam geweest de data in de kalender te markeren en te staken. Zelfs een verkoop onmiddellijk na de eerste notering van de munten uitgegeven op de Binance Launchpad meestal afbetaald in vele honderden procenten winst. Met FTX moet je de IEO-projecten eens goed bekijken, er zat ook strooigoed verstopt tussen wat koren.

Conclusie: IEO’s – zullen ze in de toekomst een financieringsmodel blijven voor crypto-startups?

Voorbeelden zoals ApeCoin (APE) zijn recentelijk op de markt gekomen met andere modellen dan IEO’s en hebben niet bepaald geschitterd met transparantie en eerlijkheid. Ondanks alle aanvankelijke onheilsprofetieën lijken IEO’s nog steeds de ideale manier voor start-ups in de cryptosector om startkapitaal te verzamelen en zich tegelijkertijd te profileren. Voor de cryptobeurzen (hier: Binance en FTX) is klantenbinding in de vorm van BNB of FTT het gewenste neveneffect, in het beste geval een win-winsituatie voor alle betrokkenen. In de preselectie van projecten die geschikt zijn voor IEO’s blijft Binance Launchpad voor op zijn concurrenten, zoals de cijfers van de periode sinds begin 2020 duidelijk bewijzen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*