IOTA met massaontslagen en kostenbesparingsprogramma

De IOTA Foundation kondigt aan dat het zich in de toekomst alleen nog maar zal richten op onderzoek. Talrijke werknemers zullen moeten vertrekken en hele bedrijfseenheden zullen afzonderlijk worden afgesplitst.

De IOTA Foundation heeft een nieuw blogbericht gepubliceerd. Het kondigt verstrekkende gevolgen aan voor de IOTA Foundation en het IOTA ecosysteem. Simpel gezegd, de huidige structuur van de IOTA Foundation kan niet langer worden bekostigd. Dit is des te dramatischer wanneer men bedenkt dat er bij IOTA nog talloze bouwplaatsen zijn. Allereerst is er de coordicide. De Stichting gaat er prat op dat ze het onderzoek voor de Coordicide bijna heeft afgerond. Maar het is een feit dat we de Coordicide niet in 2022 op het IOTA mainnet zullen zien, en of dat in 2023 wel het geval zal zijn, valt ook te betwijfelen. Vooral als we zien hoe lang de Coördinator ons al beloofd is.

Bovendien is er nog steeds geen mobiele portemonnee van IOTA. Hoewel er een beta is van de Firefly wallet, zullen nieuwe IOTA gebruikers (als zoiets nog bestaat) er niets van weten omdat alleen de desktop wallets op de Firefly homepage worden getoond. Het is ongelooflijk dat er na zoveel jaar nog steeds geen functionerende mobiele portemonnee is. In plaats daarvan is de stichting achter elke trend aan gerend en heeft links en rechts nieuwe bouwplaatsen geopend (slimme contracten, NFT’s, shimmer en assemblage) in plaats van eerst de basistechnologie op orde te krijgen. Hier heeft het management volledig gefaald. Bovenal is er, voor zover we nu weten, alleen maar geld verbrand in 2018, 2019 en 2020 zonder dat IOTA echt naar voren is gebracht. Met beter beheer zou IOTA al veel verder kunnen zijn.

Deze strategie moet nu worden geëerd. Zoals aangekondigd in de blogpost van de Stichting, zullen talrijke werknemers moeten vertrekken. Bovendien zullen verschillende eenheden worden afgesplitst. Gehoopt wordt dat deze eenheden zichzelf zullen kunnen financieren. Of dit in het huidige marktklimaat zal lukken, valt te betwijfelen. Wie zou er immers investeren in een cryptoproject gebaseerd op IOTA (trefwoord: onduidelijke coordicide)? De Stichting heeft hier de kans volledig gemist. Wat waarschijnlijk voorlopig kan worden gehandhaafd, zijn de projecten die worden gefinancierd met openbare EU-middelen en andere subsidies. Uiteindelijk wil de IOTA Foundation zich in de toekomst echter richten op onderzoek en zo het netwerk verder vooruit helpen.

Alle kostenbesparingen worden verkocht met het feit dat IOTA meer gedecentraliseerd wil worden. In het algemeen moet worden gezegd dat het geheel van kostenbesparingen en ontslagen nauwelijks beter had kunnen worden geformuleerd dan de Stichting in de blogpost heeft gedaan. Chapeau voor dat! Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom velen in de gemeenschap de gevolgen van de hier genomen besluiten nog niet hebben ingezien. In het algemeen spreekt het echter voor zich dat de Stichting nu consequent kostenbesparende maatregelen doorvoert. Of het daarvoor al te laat is, kan op dit moment niet worden beoordeeld. Hoeveel geld de Stichting nog over heeft hangt af van hoe de IOTA prijs zich ontwikkelt.

Het zal nu belangrijk zijn voor IOTA om enig succes te laten zien. Dit zou bijvoorbeeld een succesvolle Shimmer of Assembly lancering zijn. Maar ook hier is het in het huidige marktklimaat onduidelijk of de tokens überhaupt een aanvaardbare waarde zouden bereiken. Uiteindelijk zijn de projecten alleen interessant voor mensen uit de IOTA gemeenschap. Het zal moeilijk zijn om nieuwe investeerders aan te trekken en in de huidige crypto-omgeving is dit zo goed als onmogelijk.

Conclusie

Door de hoge kostendruk van de voormalige 171 werknemers splitst de IOTA Stichting zich op en verliest daarmee duidelijk haar slagkracht. Of alle projecten gefinancierd kunnen blijven worden, is momenteel twijfelachtig. Als we kijken naar de IOTA/BTC prijs, dan is deze niet ver meer van het all-time dieptepunt, wat natuurlijk bitter is voor investeerders. De meesten zouden het veel beter hebben gedaan als ze in Bitcoin hadden geïnvesteerd in plaats van in IOTA. Er zijn geen tekenen dat deze trend in de nabije toekomst zal omslaan.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*