FTX CEO Bankman-Fried wil: Sommige crypto beurzen zijn “stiekem failliet”.

De crypto-industrie wordt al wekenlang opgeschrikt door faillissementen, met voorbeelden als Celsius die klanten huiverend achterlaten voor hun stortingen. Sam Bankman-Fried, oprichter van FTX, waarschuwt ook voor de ineenstorting van cryptobeurzen.

Het lijkt allemaal te zijn begonnen met de crash bij Terra (LUNA) en de algoritmisch gekoppelde stablecoin UST in mei. Toen ten minste 40 miljard US dollar aan geïnvesteerd kapitaal binnen enkele dagen vrijwel in rook opging, werden domino-effecten in gang gezet. Cryptobedrijven zoals Celsius, BlockFi en Three Arrow Capitals (3AC) die als succesvol en betrouwbaar werden beschouwd, worstelen nu om te overleven en zijn niet in staat om klantengelden uit te betalen of leningen af te wikkelen. Honderdduizenden particuliere beleggers worden getroffen door de gevolgen en vrezen voor cumulatief tienduizenden miljarden euro’s die zij aan platforms hebben toevertrouwd. In deze situatie waarschuwde cryptomiljardair Sam Bankman-Fried expliciet in een interview met het zakenblad Forbes dat de vuurzee nog lang niet geblust is. Sommige cryptobeurzen zijn “stiekem failliet”, zegt Bankman-Fried, zonder specifieke namen te noemen.

Bankman-Fried, 30, richtte de cryptobeurs FTX op, die een van de vijf grootste ter wereld is. Dat maakte hem miljardair, en de reputatie van Bankman-Fried is niet alleen omdat hij een deel van zijn fortuin aan liefdadigheid schenkt. Bankman-Fried spreekt gewoonlijk duidelijke taal en FTX is tot dusver gespaard gebleven van schandalen of afpersingen. Het is dus de moeite waard om te luisteren wanneer de afgestudeerde natuurkundige een beeld schetst van de toestand van de crypto-industrie.

“Er zijn bedrijven die te ver zijn gegaan,” zegt Bankman-Fried, “en het is vrijwel onmogelijk om ze te betrappen.” Volgens hem zijn de redenen voor de neergang van cryptobedrijven velerlei en variëren ze van aanzienlijke balansproblemen tot moeilijkheden met autoriteiten en regelgeving tot bedrijfsmodellen die niet dragen. Zolang de cryptomarkt als geheel alleen de opwaartse richting leek te kennen, trokken deze zwarte schapen nauwelijks de aandacht en konden ze hun moeilijkheden witwassen, zegt Bankman-Fried. Hij maakt echter een onderscheid en FTX is in feite al verscheidene malen betrokken geweest bij de financiële redding van ondernemingen waarvan werd aangenomen dat zij moesten worden geherstructureerd.

Wat eindklanten betreft, wijst Bankman-Fried op meer dan 600 cryptobeurzen wereldwijd die vaak ongereguleerde, risicovolle margehandel aanbieden en daarbij ongedekte risico’s nemen. Bovendien zijn er ontoereikende veiligheidsmaatregelen bij kleinere cryptobeurzen, die herhaaldelijk leiden tot hacks met verliezen in de miljoenen. FTX daarentegen bevindt zich in een stabiele positie en kan thans terugkijken op tien opeenvolgende kwartalen waarin winst werd gemaakt. FTX’s grootste rivaal Coinbase daarentegen moest alleen al in het eerste kwartaal van 2022 een verlies van 420 miljoen US dollar rapporteren, en Coinbase-aandelen zijn gekelderd.

Bankman-Fried bespreekt ook Tether (USDT), ‘s werelds belangrijkste stablecoin met een marktkapitalisatie van meer dan 60 miljard US dollar. Tether is herhaaldelijk onder vuur komen te liggen omdat de beloofde 1:1 dekking door dollarreserves in detail niet waar was en reserves in risicovolle activaklassen ook achter USDT liggen. Als Tether zijn koppeling aan de Amerikaanse dollar verliest, zal de cryptomarkt de super-GAU meemaken, vrezen critici. “Ik denk dat deze pessimistische vooruitzichten voor Tether verkeerd zijn,” zegt Bankman-Fried, die eraan toevoegt: “Ik denk niet dat daar enig bewijs voor is (liquiditeitsproblemen met Tether).”

Bottom line: risicobeheer belangrijker dan ooit voor cryptobeleggers

Natuurlijk maakt Bankman-Fried met zijn uitspraken ook indirect reclame voor zijn eigen cryptobeurs FTX, en natuurlijk is het idee achter zijn investeringen in worstelende bedrijven dat ze op middellange termijn kunnen terugbetalen. Maar je moet zijn waarschuwingen niet in de wind slaan. Al jaren bevelen we slechts enkele cryptobeurzen aan, zoals Binance of FTX, die een kritische omvang hebben bereikt voor eerlijke prijzen, doordachte veiligheidsconcepten en transparantie naar hun klanten toe. Als u momenteel nog geld opslaat bij kleinere aanbieders, moet u het daar weghalen of op zijn minst zelf de risico’s heroverwegen. Slechts zeer weinig aanbieders kunnen zich een SAFU-programma veroorloven zoals Binance, dat de fondsen van klanten in noodgevallen beschermt. Het is raadzaam, niet alleen in tijden van crisis, om Bitcoin (BTC) en Co. fondsen altijd veilig te stellen op een hardware wallet wanneer ze niet nodig zijn voor handel, betalingen of andere doeleinden. Op deze manier houdt u volledige controle over uw Bitcoin (BTC) en Altcoins en hoeft u niet te vrezen voor uw vermogen als de golf van faillissementen in de crypto-industrie aanhoudt, zoals voorspeld door Bankman-Fried.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*