Binance oprichter Changpeng Zhao de rijkste man ter wereld?

Chinese media en ingewijden hebben schattingen gepubliceerd over hoe rijk Changpeng Zhao is als oprichter van de crypto-beurs Binance. CZ is misschien zelfs al de rijkste man ter wereld geworden.

De crypto-industrie heeft de afgelopen jaren al veel nieuwe miljonairs voortgebracht en ook minstens een handvol miljardairs. Oprichters van succesvolle cryptobeurzen zoals Sam Bankman-Fried voor FTX worden hier speciaal onder de loep genomen. Nu valt de schijnwerper dus ook op Changpeng Zhao, bekend als CZ, die in 2017 de cryptobeurs Binance oprichtte en er snel de grootste in zijn soort ter wereld van maakt. CZ is geboren in China, wat een schatting van zijn persoonlijke rijkdom uit de Chinese media bijzonder interessant maakt. Het tijdschrift Caijing schat het fortuin van Changpeng Zhao op 90 miljard dollar, waarmee hij oppositie voert op Twitter. Caijing heeft het belang van CZ in Binance ver onderschat, zegt de Chinese journalist Colin Wu.

Changpeng Zhao en zijn relatie tot geld

Het is duidelijk dat CZ al vroeg al zijn eieren in de mand van Bitcoin en Co. heeft gelegd. In interviews vertelde hij herhaaldelijk hoe hij zelfs zijn huis verkocht om Binance op te starten. Onlangs onthulde hij in een gesprek met het persbureau AP dat hij in 2014 privé Bitcoin (BTC) had gekocht. Momenteel zijn de tegoeden in Binance Coin (BNB) echter de grootste post in zijn vermogen. Bovendien heeft hij een “behoorlijk” aandeel in Binance zelf. Changpeng Zhao geeft geen absolute cijfers.

Caijing magazine’s schatting van 90 miljard US dollar voor CZ is gebaseerd op een aandeel van 30 procent in Binance. Volgens anderen heeft Changpeng Zhao nog steeds 90 procent van Binance in handen. Toen Coinbase’s rivaal in april 2021 zelf naar de beurs ging, werd het gewaardeerd op een goede 86 miljard Amerikaanse dollar. Binance is nog steeds een privé-onderneming en hoeft daarom geen gegevens over de eigenaars te publiceren. Maar de waarde van Binance is vele malen hoger dan die van Coinbase.

In de prestigieuze ranglijst van ‘s werelds rijkste mensen in 2021 van Forbes is nog geen vertegenwoordiger van de crypto-industrie opgenomen; de top 10 daar wordt gedomineerd door oprichters uit Silicon Valley. Een fortuin van 90 miljard zou echter net genoeg moeten zijn voor een plaats in de TOP 10. In dit geval is er nog steeds een kloof tussen CZ en Tesla-baas Elon Musk, Amazon-oprichter Jeff Bezos en Microsoft-oprichter Bill Gates – die CZ gemakkelijk zou kunnen opvullen als hij Binance daadwerkelijk bijna volledig in handen zou hebben.

Op zijn Twitter-account flirt Changpeng Zhao graag met het niet vergaren van materiële rijkdom. Noch luxe flats, noch zeldzame sportwagens spreken hem aan. Toen de discussies over zijn rijkdom oplaaiden, wees CZ erop dat er grote verschillen zijn tussen theoretische rijkdom en reële liquiditeit. Het staat buiten kijf dat Changpeng Zhao bij Binance de dagelijkse leiding in handen heeft en zichzelf nog steeds als ondernemer beschouwt.

Conclusie: CZ met Binance een belangrijke vernieuwer in de 21e eeuw

In het interview met AP zei Changpeng Zhao ook dat hij ten minste 90 procent van zijn rijkdom zou doorgeven, mogelijk zelfs 99 procent. Hij trekt een parallel met Amerikaanse miljardairs van Rockefeller tot Gates en sociale verantwoordelijkheid. Daarmee opent hij een spannend perspectief: De innovatieve rolmodellen onder de oprichters komen momenteel uit de crypto-industrie. De vraag naar hun precieze privévermogen wordt dus een bijzaak. Het is echter goed mogelijk dat Forbes en andere ranglijsten tot nu toe hebben verzuimd om de geaccumuleerde rijkdom van prominenten in de crypto-industrie nader te bekijken en hen vervolgens veel hoger te rangschikken dan ze tot nu toe hebben gedaan. “Ik ben financieel vrij, ik heb niet veel geld nodig en ik kan mijn levensstijl handhaven,” zegt CZ.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*