Binance Smart Chain (BSC) en BNB Blockchain fuseren om basis te vormen voor MetaFi

Het ecosysteem dat verbonden is met ‘s werelds grootste cryptobeurs Binance ondergaat een technologische transformatie: Twee voorheen afzonderlijke blockchains worden samengevoegd om geschikt te worden voor taken die MetaFi worden gedoopt.

De cryptobeurs Binance is sinds 2017 actief en is sindsdien wereldwijd marktleider geworden. Beleggers kennen de Binance Coin (BNB) als de voorloper van alle kortingstokens, die nu de vierde meest waardevolle cryptocurrency naar marktkapitalisatie is geworden. Bovendien heeft de Binance Smart Chain (BSC) zich sinds 2020 gevestigd als de technologische basis voor een verscheidenheid aan DeFi projecten en DApps. Nu is Binance zijn ecosysteem aan het reorganiseren, en in het proces, is het van plan om de bedrijfsnaam te laten vallen, zoals een officiële blog post uitlegt. Ook al zult u als belegger in het begin niet veel merken van de ingrijpende veranderingen in het dagelijks leven, toch is het de moeite waard om de details eens te bekijken:

Achtergrond van de nieuwe BNB-keten

Tot nu toe was de Binance Coin gebaseerd op een eigen blockchain en werkte de Binance Smart Chain apart voor DeFi. Nu zullen de twee blockchains worden samengevoegd tot één multi-chain systeem, dat BNB Chain zal worden genoemd. Tegelijkertijd zal het tickersymbool BNB niet langer voor Binance Coin staan, maar voor “Build and Build”. BNB zal echter (voorlopig) kortingen op vergoedingen blijven garanderen en bovendien als stembiljet (governance token) fungeren bij strategische beslissingen. De bijbehorende blockchain heet nu BNB Beacon Chain.

Het tweede deel van de nieuwe BNB-keten is de vroegere BSC, die nu de afkorting wordt van BNB Smart Chain en de interface blijft met het DeFi. In de BNB-keten worden de transactiekosten nog steeds in BNB berekend en geïnd. De oude BSC werd soms bekritiseerd omdat er slechts 21 netwerkpunten waren die transacties konden bevestigen. Het aantal van dergelijke netwerkpunten, vaak Super Nodes genoemd, in het gefuseerde BSC zal worden verhoogd tot 41, hetgeen een grotere decentralisatie belooft.

Waarom een ingrijpende herstructurering bij Binance?

Binance schrijft dat het ecosysteem rond BNB evolueert in de richting van vele malen groter te worden dan de oorspronkelijke cryptobeurs zelf. Het aantal van 1 miljard gebruikers wordt realistisch en de inkomsten van DeFi nemen gestaag toe. Momenteel heeft bijvoorbeeld DeFiLlama een kapitaal van ruim 13 miljard US dollar bij de (oude) BSC gedeponeerd, waarmee de DeFi daar de op twee na grootste ter wereld is. In feite vermindert Binance zijn directe invloed op de BSC met de upgrade van het concept, waarvoor de term “evolutie” wordt gebruikt.

Als tweede gewichtig argument voor de verregaande veranderingen noemt Binance het kunstmatige woord MetaFi. Dit is bedoeld om de cryptodivisies DeFi, Metaverse, NFT’s, blockchain gaming, Web3 en andere onder te brengen onder een gemakkelijk te onthouden afkorting, die ook opzettelijk geen toespeling meer bevat op Binance. Met de komende technologische updates zal de BSC nog efficiënter worden opgezet voor MetaFi, zeggen zij.

Conclusie: Innovatief concept bij Binance of louter PR-stunt?

Het succes van Binance, BNB en BSC in het verleden hield nauw verband met het feit dat enerzijds eigen producten zoals IEO’s de markt verrijkten en anderzijds trends zoals NFT’s snel werden geïntegreerd. Het uitgangspunt hiervoor was echter meestal het Binance-team zelf.

Met het nieuwe motto “Build and Build” zinspeelt Binance op het op een transparante manier overdragen van meer verantwoordelijkheid en kansen aan de gemeenschap. Een belangrijk onderdeel hiervan is meer decentralisatie, wat ook een bescherming is tegen de aantasting van het BSC-ecosysteem als de cryptobeurs Binance in de problemen komt.

Binance-oprichter Changpeng Zhao (CZ) had jaren geleden voorspeld dat gecentraliseerde benaderingen zoals zijn cryptobeurs aan belang zouden inboeten en dat de crypto-industrie zou groeien waar gedecentraliseerde principes de boventoon voerden. Met de reorganisatie is zijn overtuiging duidelijk zichtbaar.

Of MetaFi de overhand zal krijgen als overkoepelende term voor de groeisectoren van Bitcoin en Co. is een andere zaak. Binance heeft gelijk dat de grenzen tussen DeFi en GameFi, tussen Metaverse en Web3 vaak vaag zijn. Maar MetaFi klinkt in eerste instantie ongebruikelijk en als een modewoord. Hier moet de toekomst uitwijzen of MetaFi deel zal gaan uitmaken van het taalgebruik van de crypto scene.

Beleggers zoals u moeten in gedachten houden: Met de nieuwe BSC en de gedeeltelijke terugtrekking van Binance in de orde van het ecosysteem, wordt de cryptocurrency BNB zeker niet minder belangrijk. BNB blijft de basisvaluta voor alles wat in en rond de BSC wordt gebouwd. Er is hier potentieel voor prijsstijgingen op middellange en lange termijn.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*