Monero (XMR): één mijnpool nadert kritieke grens van 51 procent hashrate

Bij Monero (XMR) heeft de mijnbouwpool MineXMR onlangs meer dan 40 procent van de rekencapaciteit in het hele netwerk overgenomen. Dreigt er een gevreesde 51 procent aanval?

51 procent aanvallen zijn de nachtmerrie bij uitstek voor cryptocurrencies. Dit is omdat het de aanvaller in staat stelt transacties in de blockchain van de aangevallen cryptocurrency te manipuleren. Nieuws doet momenteel de ronde over de leidende privacy munt Monero (XMR), wat leidt in de richting van een potentiële 51 procent aanval. Op Reddit, bijvoorbeeld, wordt het onderwerp hevig en angstvallig besproken. De basis hiervoor zijn de gegevens over hoe de computercapaciteiten in het Monero-netwerk zijn verdeeld. Hieruit blijkt dat de mijnbouwpool MineXMR tijdelijk aandelen heeft overgenomen in de buurt van de 50 procent-grens. Uit de gegevens van MineXMR zelf blijkt ook dat een gezond evenwicht tussen verschillende mijnbouwpools de laatste tijd niet altijd gewaarborgd is geweest voor Monero.

In de formuleringen over deze zorgwekkende situatie is er een wijdverspreide overeenstemming over de oproep om doelbewust deel te nemen aan andere mijnbouwpools voor Monero dan MineXMR om zijn suprematie te verminderen. Deze oproepen lijken vruchten af te werpen; momenteel is het aandeel van MineXMR in de hashrate in Monero teruggevallen tot onder de 40 procent. Voorheen werden pieken van bijna 50 procent gemeld. Een typisch scenario bij een aanval van 51% is de zogenaamde dubbele besteding. De aanvaller voert eerst transacties uit, bijvoorbeeld op een cryptobeurs, om XMR in andere cryptocurrencies te dumpen. Maar terwijl dit proces loopt, gebruikt hij de meerderheid in het netwerk om de blockchain zo te schrijven dat de transacties in kwestie niet meer voorkomen. De aanvaller heeft dan effectief zijn munten verdubbeld.

In het geval van Monero en MineXMR kan echter worden betwijfeld of de mijnpool überhaupt streefde naar een aanval van 51 procent of dat het eerder per ongeluk in de bijna-meerderheidspositie terechtkwam, die terecht als kritiek wordt beschouwd. Ten eerste zou een mijnpool onmiddellijk alle vertrouwen verliezen als hij misbruik zou maken van zijn computercapaciteiten, die meestal medegefinancierd worden door klanten, en zo zijn bedrijfsmodel vernietigen. Bovendien is MineXMR geregistreerd in Engeland, waar een aanval van 51 procent waarschijnlijk strafrechtelijke gevolgen zou hebben. En last but not least zou een aanval van 51 procent voorspelbaar resulteren in enorme koersverliezen voor de getroffen cryptocurrency, wat de winsten van dubbele uitgaven in perspectief plaatst.

Conclusie: voorlopig alles veilig voor een 51 procent aanval op Monero

Naar het zich laat aanzien, hebben de zelfreinigende krachten bij XMR effect gesorteerd en is het aandeel van MineXMR in de capaciteiten in de blockchain van Monero teruggekeerd naar onverdachte niveaus. Maar de gebeurtenissen herinneren ons er op grimmige wijze aan hoe onvoldoende gedecentraliseerde blockchains relatief gemakkelijk kunnen worden gemanipuleerd door 51 procent aanvallen, met financiële verliezen tot gevolg. De zeer grote cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) lopen hier nauwelijks risico. Dit komt omdat computercapaciteiten aanvankelijk geld kosten. Een aanvaller met criminele bedoelingen zou daarom voor een 51 procent-aanval eerder kiezen voor een altcoin van het tweede echelon, waar minder computercapaciteiten in het netwerk zijn verzameld en het systeem dus gemakkelijker kwetsbaar is.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*