Ripple (XRP): Heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission zichzelf voor de gek gehouden met haar aanklachten?

In de crypto-rechtszaak van het jaar zijn de US Securities and Exchange Commission en Ripple in oorlog over XRP. Nieuwe details geven Ripple hoop dat de procedure zachter zal aflopen dan aanvankelijk gevreesd.

Al bijna 14 maanden kijkt de cryptoscene toe hoe de mammoetprocedure van de US Securities and Exchange Commission tegen Ripple (XRP) zich in New York ontvouwt. Onlangs nog moest Ripple een pak slaag incasseren en werd het verplicht vermeend belastend materiaal vrij te geven. Maar de tegenaanval volgde prompt en nu dringt Ripple erop aan dat de SEC ook pikante memo’s moet overhandigen. De memo’s hebben betrekking op een mogelijk gedenkwaardige ontmoeting tussen Ripple CEO Bradley Garlinghouse en SEC-commissaris Elad Leon Roisman in 2018, toen de SEC mogelijk heeft gesignaleerd dat XRP moet worden behandeld als gelijkwaardig aan Ethereum (ETH) en Bitcoin (BTC), in plaats van als effecten.

Want deze vraag blijft de spil van het juridische duel, dat met grote felheid en steeds nieuwe verzoeken om bewijs wordt uitgevochten. De SEC ziet als aanklager dat Ripple’s XRP in 2013 en 2014 ten onrechte zonder toestemming is verkocht voor een dikke 1,3 miljard Amerikaanse dollar. Ripple had voorafgaande goedkeuring nodig en wist dit, volgens de SEC, die miljoenen aan boetes voor Ripple en uitgebreide schadevergoeding voor vroege investeerders eist. Aan de andere kant heeft Ripple zich verstijfd met het argument dat XRP op gelijke voet staat met Bitcoin en Ethereum. In het geval van deze twee toonaangevende cryptocurrencies had de SEC besloten ze niet als effecten te beschouwen.

Dit is waar de huidige SEC chef Gary Gensler nu in de problemen komt. Op Twitter wordt het gekronkel van Gensler in een interview over XRP met plezier gedemonstreerd, en zijn persoonlijke ommezwaai over Ethereum lijkt nauwelijks verklaarbaar. In 2018 had Gensler als hoogleraar nog de verkoop van ETH door de Ethereum Foundation aan de kaak gesteld en de SEC opgeroepen in te grijpen. Nu is hij in zijn kantoor een andere mening toegedaan, maar kan hij niet afdoende uitleggen waar het grote verschil tussen Ripple en XRP en de Ethereum Foundation en ETH zou moeten zitten.

Conclusie: nadert de voorlopige uitspraak in de XRP-procedure?

Het is duidelijk dat een aantal belangrijke bewijzen deze dagen zullen moeten worden ingebracht in het proces SEC vs. Ripple. Sommige Amerikaanse cryptoportals hopen ook dat dit aanwijzingen oplevert dat de SEC een fout heeft gemaakt met haar aanklacht en dat Ripple met XRP op de winnende weg is. Wie het proces al een tijdje volgt, heeft meestal de Twitter-accounts opgemerkt van de onafhankelijke crypto-advocaten James Filan en Jeremy Hogan. De twee deskundigen volgen de gang van zaken van buitenaf met kennis van zaken en leggen vrij neutraal uit wanneer zich tastbare ontwikkelingen voordoen. Voorlopig stagneert de prijscurve van XRP, maar die kan elk moment omslaan – zodra duidelijk wordt wat er echt in de documenten staat waarrond zoveel geheimzinnigheid is bewaard.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*