Binance staakt handel met tokenised aandelen

Pas in april begon Binance de handel in populaire aandelen zoals Tesla, Apple en Microsoft als tokens aan te bieden. Dit is nu al weer voorbij sinds half oktober.

In het voorjaar van 2021 was Binance er nog van overtuigd dat het zijn portefeuille op aantrekkelijke wijze kon uitbreiden door in tokenised shares te handelen. Het begon met Tesla securities, later gevolgd door Apple, Microsoft, MicroStrategy en Coinbase. Nu moeten klanten van Binance die van dit aanbod gebruik hebben gemaakt, actie ondernemen. Want vanaf 14 oktober wordt het handelsplatform voor tokenised shares op Binance gesloten. Aankopen zijn al niet meer mogelijk, volgens een verklaring. Tot 14 oktober moeten open posities individueel worden gesloten, anders rekent Binance zelf op 15 oktober af volgens de dan geldende marktprijzen.

Volgens Binance is de beslissing genomen tegen de voortzetting van de zogenaamde stock tokens als onderdeel van het voortdurend herziene aanbod. Maar in Duitsland, de Federale Financiële De Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) had eind april reeds een waarschuwingsbericht gepubliceerd en gewaarschuwd dat Binance met haar aanbod de prospectusverplichting voor effecten schond. Dit kan ook van invloed zijn geweest op de stap van Binance, omdat de cryptobeurs al weken probeert om mogelijke conflicten met toezichthouders proactief te vermijden. Puur economisch gezien bleef de handel in aandelentokens op Binance een nichebedrijf, met een omzet die zelden het miljoen per dag bereikte.

Eén detail blijft interessant: Binance werkte voor de tokenised shares samen met CM Equity AG uit München en Digital Assets AG uit Zwitserland. CM Equity AG wil nu zelf een handelsplaats voor aandelentokens organiseren en zal het waarschijnlijk begin oktober mogelijk maken om portefeuilles van Binance daarnaar over te brengen, zo zeggen zij. Pikant is dat CM Equity AG ook samenwerkt met de cryptobeurs FTX, waar tot dusver aandelen-tokens worden aangeboden. Of FTX ook de handel in tokenised shares voor Duitse en EU-klanten zal stopzetten, blijft in het midden.

Conclusie: Effectenhandel 2.0 – een markt met perspectieven

In de VS heeft het fintechbedrijf Robinhood veel succes met aandelenhandel via een app, in de EU staan eToro en Revolut bekend om dergelijke aanbiedingen. Met lage tarieven en de mogelijkheid om zelfs honderdsten van een aandeel te kopen en te verkopen, boren de aanbieders nieuwe klantengroepen aan. Het valt dan ook te verwachten dat dienstverleners zoals CM Equity AG zullen blijven werken aan het plaatsen van stock tokens in overeenstemming met de wet. Alleen Binance doet voorlopig geen aandelenhandel 2.0, maar zou op een later tijdstip een nieuwe poging kunnen wagen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*