IOTA Identity wordt getest in samenwerking met Volksbank

De IOTA Foundation ontwikkelt een programma voor digitale identiteiten op vele terreinen van het leven. In Nederland wordt IOTA Identity nu gezamenlijk als prototype getest bij de Volksbank.

Sinds mei 2021 is IOTA Identity beschikbaar als bètaversie. De IOTA Foundation wil dit programma voor identiteitscontrole en digitale documenten in de toekomst als standaard invoeren. Volgens een blog post vindt er nu een testrun plaats voor IOTA Identity in samenwerking met de Nederlandse de Volksbank. Daar zou IOTA Identity pluspunten moeten krijgen door een eenmaal bevestigde identiteit handig en gemakkelijk te kunnen gebruiken voor verschillende diensten, van het openen van een rekening tot het afsluiten van een verzekering tot het registreren van een bedrijf.

Volgens de IOTA Foundation zal in de haalbaarheidsstudie bijzondere aandacht worden besteed aan de naleving van de wettelijke voorwaarden van de EU-verordening inzake gegevensbescherming, alsook aan het recht op zelfbepaalde digitale identiteiten. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat een persoon in zijn digitale identiteit niet alleen zijn naam, geboortedatum en woonplaats kan vastleggen, maar ook andere geverifieerde informatie zoals studiecertificaten of vaccinatiebewijzen van Corona. Bij de registratie voor een onlinedienst beslist de houder van de digitale identiteit vervolgens welke gegevens hij vrijgeeft aan de dienstverlener. In het voorbeeld van de Stichting IOTA en de Volksbank wordt bijvoorbeeld melding gemaakt van een verzekeringsbewijs, dat noodzakelijk zou zijn voor de oprichting van een vennootschap.

Technologisch organiseren Stichting IOTA en de Volksbank hun project via de app Selv, die door de stichting als open source is ontwikkeld. Een demo van Selv is hier te vinden en illustreert alvast de use case van de Volksbank. Het hoofd innovatie Michiel Sollet prijst de aanpak als een win-situatie voor klanten, de maatschappij, de bank zelf en haar aandeelhouders. Want een identiteitscontrole, die vervolgens via Selv op veel plaatsen kan worden gebruikt, leidt tot klanttevredenheid, efficiëntere processen en tijdwinst. In een persbericht worden IOTA en Tanglenet genoemd als de technologische basis. de Volksbank is een van de vijf grootste banken van Nederland en bedient zowel particuliere als zakelijke klanten.

Conclusie: IOTA Identity – showcase project met potentieel

Het gebruik van blockchain-technologie als basis voor digitale identiteiten is geen exclusief idee van IOTA. Microsoft heeft al een overeenkomstig project ION openbaar gemaakt en Cardano (ADA) plant bijvoorbeeld een use case met vijf miljoen deelnemers in Ethiopië. IOTA Identity komt dus tegemoet aan een concurrerende toekomstige markt waarin Europa met EU-wetgeving een belangrijke rol speelt. IOTA is nog niet gebruikt voor de digitale vaccinatiepaspoorten voor de Coronapandemie. Met de Volksbank als referentie zou IOTA Identity een grote stap voorwaarts zetten – als het proof-of-concept daadwerkelijk uitgroeit tot een adoptie voor het dagelijks leven.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*