Bitcoin (BTC) en Litecoin (LTC) – het verschil tussen de twee cryptocurrencies

Litecoin is naast Bitcoin een van de bekendste en meest succesvolle wereldwijde cryptocurrencies. LTC en BTC hebben belangrijke technologische overeenkomsten, maar ook verschillen die het weten waard zijn.

Momenteel verschijnen Litecoin (LTC) en Bitcoin vaker samen in cryptonieuws omdat er een manier is gevonden om ook NFT’s in hun blockchains te verankeren. Hier komt het feit om de hoek kijken dat zowel Bitcoin als Litecoin technologisch grotendeels identiek functioneren. Maar hoe kwam dit eigenlijk tot stand en welke verschillen tussen BTC en LTC moet men in gedachten houden bij het evalueren van investeringsmogelijkheden?

Bitcoin circuleert sinds 2009 en werd gelanceerd door Satoshi Nakamoto, die anoniem is gebleven. Sindsdien wordt BTC beschouwd als de moeder van alle cryptocurrencies en heeft Bitcoin zijn status van belangrijkste valuta voor de cryptomarkt weten te vestigen. Litecoin begon in 2011 en heeft in Charlie Lee een oprichter die zich niet verborgen hield en eerder voor Google programmeerde. Met LTC wilde Lee een alternatief voor Bitcoin creëren dat sneller en goedkoper werkt.

Litecoin met voordelen ten opzichte van Bitcoin in het dagelijks leven door grotere blokgrootte

Na de lancering van BTC bleek al snel dat de in de code verankerde blokgrootte van ongeveer 1 MB in de blockchain slechts voldoende was voor ongeveer 7 transacties per seconde (TPS) en dat de transactiekosten tijdens piekuren snel de pan uit rezen. Dus nam Lee de oorspronkelijke code van Bitcoin en verhoogde de blokgrootte tot 4 MB voor Litecoin. Deze truc maakte tot 56 TPS mogelijk voor LTC, waardoor ook de transactiekosten stabieler en lager blijven. Uit deze voordelen zijn typische use cases ontstaan voor Litecoin als betaalmiddel voor microtransacties.

De blockchains van BTC en LTC vertrouwen beide op Proof-of-Work (PoW) als protocol, waarbij zogenaamde miners betrokken zijn. Bitcoin miners zijn een aparte business line geworden omdat ze zeer geavanceerde computers (ASICS) nodig hebben om hun werk te doen. Bij Litecoin specificeerde Lee het Scrypt-algoritme voor miners, dat minder hardware-eisen stelt. Met PoW wordt het maximum aantal van alle Bitcoin afgetopt op 21 miljoen BTC, en met Litecoin is dat door de hogere blokgrootte 84 miljoen LTC. Aangezien Bitcoin eerder begon, is theoretisch 92 procent van alle mogelijke BTC inmiddels in omloop. Bij Litecoin is 86 procent van alle LTC al gegenereerd.

“Digitaal goud” Bitcoin en “kleine broer” Litecoin

De nauwe technologische verwantschap met Bitcoin heeft Litecoin de bijnaam “kleine broer” opgeleverd. Een blik op de marktkapitalisatie bevestigt dit: eind maart 2023 was Bitcoin ongeveer 540 miljard US dollar waard en Litecoin een goede 6 miljard US dollar. Dit geeft LTC een plaats bij de 15 belangrijkste cryptocurrencies, en Litecoin houdt deze positie al jaren vast ondanks alle ups en downs op de markten. LTC zal waarschijnlijk geen “digitaal goud” meer worden zoals Bitcoin, maar een verdwijning in de vergetelheid lijkt ook uitgesloten voor Litecoin.

Voor beleggers op middellange en lange termijn is Bitcoin de conservatieve keuze als waardeopslag met winstkansen. Wie op zoek is naar een serieus digitaal betaalmiddel, niet alleen voor de online wereld, zal snel op Litecoin stuiten.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*