Tron (TRX): oprichter Justin Sun aangeklaagd door US Securities and Exchange Commission (SEC)

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Justin Sun, oprichter van Tron, aangeklaagd wegens vermeende illegale verkoop van twee cryptocurrencies. Naast TRX gaat het om BitTorrent (BTT) en Amerikaanse beroemdheden die zich bezighielden met verborgen reclame.

In de VS heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) haar volgende grote slag geslagen tegen de crypto-industrie. Via een persbericht kondigde de SEC aan dat zij crypto-ondernemer Justin Sun en zijn bedrijven voor de rechter daagt wegens de ongeoorloofde verkoop van “effecten”. De effecten in kwestie zijn Tron (TRX) en BitTorrent (BTT). Sun wordt ook beschuldigd van illegale wash trading en het betalen van acht Amerikaanse beroemdheden om Tron en BTT te promoten zonder bekend te maken dat ze vergoedingen ontvingen. Op Twitter wees Justin Sun de rechtszaak af als “ongegrond” en ziet het als het “nieuwste voorbeeld” van SEC-acties gericht op prominente figuren in de crypto-industrie.

In de klacht stelt de SEC dat Justin Sun ten minste 31,9 miljoen US dollar aan inkomsten voor zichzelf en de Tron Foundation genereerde uit de verkoop van TRX op secundaire markten alleen. Bij de verborgen sponsoring van Amerikaanse beroemdheden voor TRX en BitTorrent zou tussen de 10.000 en 20.000 US dollar zijn gevloeid per bericht op Twitter en andere sociale netwerken, die echter niet als reclame werden gemarkeerd. Zes van de beschuldigde beroemdheden, waaronder actrice Lindsay Lohan, hebben al toegegeven en samen meer dan 400.000 dollar betaald om de beschuldigingen buiten de rechtbank om te regelen, aldus de SEC.

Justin Sun in het vizier van de SEC – heeft de oprichter van Tron een diplomatiek paspoort?

Sun is in de cryptoscene berucht om promoties waarbij de waarheid niet erg serieus wordt genomen. Of het nu gaat om een vrij verzonnen samenwerking van Tron met Liverpool FC of een gemanipuleerde Tesla-verloting – Sun’s verleden kent veel met PR-stunts. In december 2021 kondigde Sun aan dat hij zich terugtrok uit de dagelijkse werkzaamheden bij Tron omdat hij de rol van ambassadeur van Grenada bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) op zich nam. Toen al werd gespeculeerd dat Sun naar de titel had toegewerkt om diplomatieke onschendbaarheid te krijgen.

Op Twitter circuleert al enkele dagen vermeend fotobewijs dat de diplomatieke status van Sun, en daarmee de immuniteit van Grenada, was ingetrokken. Vragen van de media aan Sun, de WTO en het Grenada Foreign Affairs Office over het waarheidsgehalte van deze zaak zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven. De SEC maakt in haar verklaring van eis geen melding van de diplomatieke status van Sun, noch noemt zij hem “Excellentie”, zoals gebruikelijk is voor een ambassadeur.

Conclusie: Staat Justin Sun terecht voor Throne en BitTorrent in de VS?

Waar Justin Sun op dit moment is, is onduidelijk. De SEC heeft zijn rechtszaak aangespannen in New York. Toen de in China geboren Sun in 2019 problemen kreeg met de leiding in Peking, keerde hij zijn vaderland de rug toe. Voorlopig is het dus nog maar de vraag of de 32-jarige bereid is mee te werken aan een eventuele procedure in de VS. Tron en BitTorrent kenden een daling tot 7 procent in hun prijscurves nadat de SEC-klacht bekend werd, maar dit was geen uitzondering op een toch al zwakke dag voor de algemene cryptomarkt. Waarnemers zien een patroon in de steeds strengere benadering van de crypto-industrie door de SEC en zien de komende uitspraak in de zaak tegen Ripple (XRP) als een aanwijzing of de strategie van de SEC stand zal houden in de rechtbank. Voor Justin Sun lijkt de situatie riskant.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*