Bitcoin (BTC) worstelt om de 21.000 US dollar te bereiken – zwakte heeft redenen

Bitcoin is al vier dagen teruggevallen naar niveaus rond de 21.000 US dollar en kan de mark niet consequent verdedigen. Twee weken geleden was BTC nog veel optimistischer. Waarom is de trend gekanteld?

Een blik op de cryptocharts geeft momenteel weinig reden tot vreugde. Over de hele linie overheersen rode cijfers; de toonaangevende valuta Bitcoin (BTC) verloor op 19 augustus meer dan 10 procent van zijn waarde en schommelt sindsdien rond de 21.000 Amerikaanse dollar. De marktkapitalisatie van de gehele cryptomarkt houdt zich ook maar precair en net boven de psychologisch belangrijke grens van 1 biljoen US dollar. Tegelijkertijd hadden Amerikaanse economische gegevens begin augustus nog steeds optimisme verspreid en hielpen Bitcoin, Ethereum (ETH) en Co. aan korte rally’s. Deskundigen noemen drie hoofdredenen waarom de prijzen nog verder zouden kunnen dalen:

1. In de VS heeft de energiecommissie van het Huis “diepe bezorgdheid” geuit over het feit dat Bitcoin-miners en miners van altcoins met proof-of-work (PoW) als protocol de energiemarkten zouden kunnen belasten. Het energieverbruik van Bitcoin is de afgelopen twee jaar inderdaad steeds meer onder vuur komen te liggen, hoewel de kwestie nadere bestudering verdient. Nu willen de parlementsleden van Bitcoin-mijnwerkers horen hoe het staat met de energiebalansen en de kosten. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe initiatieven om Bitcoin en andere PoW cryptocurrencies te reguleren, vrezen beleggers.

2. De handel in Bitcoin-futures en aanverwante derivaten lijkt in de kou te zijn blijven staan door de recente prijsdaling. Beleggersposities die gokten op stijgingen in de prijscurves zijn grotendeels geliquideerd of gedwongen te liquideren. De Bitcoin-futuresmarkt wordt vaak ge√Įnterpreteerd als een indicator voor de crypto-industrie, en hier wordt een bear market nu blijkbaar als waarschijnlijker gezien dan een snel herstel. 3.

3 Zelfs de verwijzing naar de typische hoge volatiliteit in de prijscurves van Bitcoin en zijn verwanten kan investeerders die bereid zijn risico’s te nemen, momenteel niet meer overtuigen. De margintarieven zijn omhoog geschoten, waardoor stieren uit de markt worden gehouden.

Bovendien lijkt het positieve effect dat de aankomende historische upgrade “The Merge” op Ethereum (ETH) moest vergezellen, al opgebruikt te zijn. Ethereum, de nummer twee onder de wereldwijde cryptocurrencies, is zelfs harder getroffen door de recente prijsdaling dan Bitcoin, en dus kan ETH niet langer voor een positieve impuls zorgen.

Conclusie: Dreigen Bitcoin en Co. nog meer sell-offs?

Optimisme op korte termijn is momenteel ver te zoeken in de cryptosector; de situatie van de Bitcoin-mijnwerkers verspreidt al maandenlang waarschuwingssignalen. Ook op Ethereum verspreidt het woord zich meer en meer dat “The Merge”, ondanks al zijn historische betekenis, voorlopig weinig invloed zal hebben op het dagelijkse leven van Ethereum. Individuele altcoins kunnen de trend om hun eigen redenen doorbreken, maar de Bitcoin en Ethereum locomotieven bevinden zich in een dip waarvan het einde misschien nog niet is bereikt.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*