Bitcoin (BTC) zakt naar zeven weken dieptepunt – sluiting bank in VS een tegenslag

In de VS heeft Silvergate Bank haar activiteiten gestaakt. De financiële instelling stond bekend om zijn crypto-klanten. De prijscurve van Bitcoin (BTC) reageerde met een dagelijkse min van 8 procent en trende kritisch.

Bitcoin (BTC) worstelt momenteel om een negatieve trend te stoppen bij de psychologisch belangrijke markering van 20.000 US dollar. In de VS heeft Silvergate Bank zelfbestuur aangevraagd, wat de crypto-industrie schokte. Bitcoin, de toonaangevende munt van de cryptomarkt, noteerde een dagelijkse min van 8 procent en bevindt zich nu op het niveau van een zeven weken durend dieptepunt. Toonaangevende altcoins van Ethereum (ETH) tot Solana (SOL) deden het even slecht, die alle prijswinsten van de afgelopen weken vrijwel van de ene op de andere dag in het niets zagen verdwijnen.

Voor zover bekend is de ondergang van Silvergate Bank een laat gevolg van het faillissement van FTX in november 2022. Klanten van Silvergate besloten daarop massaal deposito’s op te nemen en dreven de bank zo in een crisis. Volgens het persbericht moet de terugbetaling van alle tegoeden van Silvergate-klanten nu zelfs in resolutie worden verzekerd. Maar de terugtrekking van Silvergate Bank treft Bitcoin en Co. elders hard.

Silvergate Bank had zich ontwikkeld tot een toonaangevende financiële dienstverlener voor de crypto-industrie in de VS en rekende Coinbase, Gemini en Paxos, zwaargewichten in de industrie, tot haar klanten. Deze, maar ook kleinere cryptoprojecten, vertrouwden graag op Silvergate als de plek om stortingen en opnames te doen in Amerikaanse dollars als fiatvaluta. Die fiathelling is nu weggevallen en het is onduidelijk welke marktspeler Silvergate zou kunnen vervangen. Experts merken op dat banken in de VS terugschrikken voor samenwerkingen met cryptobeurzen vanwege de toegenomen regeldruk en de noodzaak van uitgebreid documentatiewerk. Maar cryptobeleggers willen er natuurlijk op kunnen vertrouwen dat ze hun investeringen in bitcoin en altcoins te allen tijde weer in Amerikaanse dollars kunnen omwisselen.

Conclusie: Moeilijke marktsituatie voor Bitcoin, positieve impulsen blijven uit

Naast de ondergang van Silvergate Bank kwam gisteren een tweede stuk negatief nieuws voor de cryptomarkt uit de VS. In een zaak tegen de crypto-beurs KuCoin wil het openbaar ministerie van New York Ethereum (ETH) laten classificeren als een effect en dus onderworpen aan regulering. Dit past in de harde opstelling van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die in de crypto-industrie als contraproductief wordt gezien. In deze situatie lijken de nabije toekomstperspectieven voor Bitcoin en dus ook voor de algemene markt niet erg bemoedigend, en veel waarnemers vrezen verdere prijsverliezen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*