Bitcoin: De gebroeders Winklevoss stellen een doel van $500.000

In een wereld met een voorspelbare inflatie voor de Amerikaanse dollar is Bitcoin het enige geschikte instrument om activa toekomstbestendig te maken. De gebroeders Winklevoss geloven dit en zijn er zeker van: Bitcoin zal het goud als waardeopslag vervangen en heeft het potentieel om in waarde te stijgen tot 500.000 dollar en meer.

500.000 dollar per Bitcoin (BTC)? Toegegeven, dat klinkt als clickbaiting – maar in dit geval zijn het de gebroeders Winklevoss die het als kop zetten voor een analyse van de toekomst van Bitcoin. Cameron en Tyler Winklevoss staan buiten de VS bekend als ex-collega’s van Facebook baas Mark Zuckerberg, met wie ze procedeerden over ideediefstal voor het sociale netwerk. De gebroeders Winklevoss zijn al sinds 2013 een begrip in de crypto-scene, toen ze Bitcoin voor zichzelf ontdekten en als pioniers een ETF op basis van BTC wilden oprichten. Deze gebroeders Winklevoss hebben daarom een paper gepresenteerd waarin ze laten zien hoe en waarom Bitcoin in prijs zou kunnen stijgen tot een sterrentransport.

BTC aan $500.000? Argumenten van de gebroeders Winklevoss

Het Engelstalige en gedetailleerde verslag over de vooruitzichten voor Bitcoin is het lezen waard, al was het maar omdat de gebroeders Winklevoss een onderhoudend evenwicht vinden tussen economische redenering en retorische overdrijving. Het uitgangspunt is de Amerikaanse staatsbegroting: nog voordat de Corona-crisis begon, had de Amerikaanse overheid “geld uitgegeven als een dronken zeeman, belastingen gesneden als een gekke Eddy en geld gedrukt als een bananenrepubliek,” zeggen de auteurs. Dit betekent dat het monetair beleid waarschijnlijk voorgoed is afgestapt van het doel om in goede tijden voor crisisreacties overschotten op de nationale begroting te sparen. In het aangename scenario zal dus vroeg of laat een merkbare inflatie optreden, in het dystopische geval zelfs hyperinflatie. De staatsschuld van de VS bereikt voortdurend nieuwe hoogtepunten, en een ommekeer is allang onmogelijk geworden, schrijf de tweelingbroers die hebben gestudeerd en noem er nuchtere cijfers voor.

De crisis met Covid-19 bevestigt de trend, de argumentatie wordt voortgezet. In een dergelijke omgeving vlucht het kapitaal naar zogenaamde “veilige havens”. Maar olie is niet langer een optie, omdat de vraag daalt naarmate de productiecapaciteit toeneemt. Situaties zoals negatieve prijzen voor ruwe olie in april 2020 zullen zich waarschijnlijk opnieuw voordoen, zodat olie niet langer een waardevoorraad is. Het ziet er iets beter uit met goud. Daar zorgen dure opslag en transport voor problemen. Daarnaast zijn er plannen om in de ruimte naar goud te zoeken en daarmee het tot nu toe als beperkt beschouwde risico van het verpulveren van de totale hoeveelheid goud als een pro-argument op de middellange termijn.

Wat blijft er dan over voor de burgers, met name de jongere generatie, die spaargeld willen opbouwen en hen willen beschermen tegen inflatie? Ze zullen op Bitcoin wedden, zeggen de gebroeders Winklevoss. Bitcoin is de internetvaluta bij uitstek en heeft in de goede tien jaar sinds de lancering al een succesverhaal geschreven. De voordelen van BTC zijn de beperking tot het maximumbedrag van 21 miljoen, de onafhankelijkheid van het monetaire beleid en de centrale banken, en de fysieke onbegrensde wereldwijde bruikbaarheid.

Hiermee hebben de toegewijde Bitcoin-fans Winklevoss het podium voor hun eigen rekening gezet: Tegen de huidige prijzen is er ongeveer 9 biljoen dollar in goud opgeslagen, en ongeveer 200 miljard dollar in Bitcoin. Wanneer het kapitaal overschakelt van goud naar BTC, resulteert dit in een magisch getal van 500.000 US dollar per Bitcoin. Maar dat hoeft niet het einde van het verhaal te zijn: Want ook nu nog beginnen grote bedrijven zoals MicroStrategy reserves te verschuiven naar BTC. Centrale banken zouden ook kunnen beginnen met het opnemen van een deel van hun reserves uit buitenlandse valuta’s en deze in Bitcoin storten. De twee Winklevoss voorspellen dat zelfs met 600.000 dollar voor BTC het laatste woord niet wordt gesproken.

Conclusie: BTC-prijsvoorspelling door de Winklevoss – mijmering of reëel toeval?

Bitcoin wordt vaak vergeleken met goud, en de Bayerische Landesbank bijvoorbeeld gebruikt deze methode om te komen tot een prijsdoel op de middellange termijn van 90.000 dollar. De gebroeders Winklevoss noemen geen duidelijke streefdatum voor hun voorspelling. Ze hebben alleen betrekking op hoe snel mobiele telefoons de klassieke apparaten hebben vervangen – in minder dan drie decennia. Wie er van uitgaat dat centrale banken en het monetaire beleid geen uitweg vinden uit de schulden- en inflatieval, heeft al een zwaarwegend argument in het voordeel van Bitcoin. De overstap van goud naar BTC is dan de tweede stap. Toch is er veel optimisme nodig om risico’s met Bitcoin te vermijden, zoals kwantumcomputers of de opkomst van nieuwe, technologisch superieure cryptomunten. Investeerders met een positieve houding zullen het denkspel van de gebroeders Winklevoss geweldig vinden – de realisten zullen het als één van de vele beoordelingen goedgeefs wegschrijven.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*