Bitcoin en de Amerikaanse presidentsverkiezingen – wat kun je verwachten?

In de Verenigde Staten verklaarde de zittende Donald Trump zichzelf tot vroege winnaar van de presidentsverkiezingen. Of Trump de verkiezing echt zal winnen, is nog niet duidelijk. Maar investeerders vragen zich af wat de presidentsverkiezingen zouden kunnen betekenen voor de Bitcoin (BTC) prijs.

De hele wereld kijkt naar de VS en de presidentsverkiezingen daar. Donald Trump ziet zichzelf deze woensdagochtend al als winnaar, maar zijn tegenstander Joe Biden interpreteert de uitslag ook zelf. De Verenigde Staten kunnen dagen of zelfs wekenlang in de buurt zijn totdat er een officiële verkiezingswinnaar wordt bekendgemaakt. Maar de markten nemen geen pauze en Bitcoin (BTC) zweeft momenteel rond de 13.600 dollar, dicht bij het jaarlijkse hoogtepunt. Hebben de politieke gebeurtenissen een significante invloed op de prijscurve van Bitcoin?

Bitcoin-prijs: overzicht van de vorige Amerikaanse verkiezingen

Sinds het bestaan van BTC hebben de Verenigde Staten twee presidentsverkiezingen afgerond. Barack Obama kon zijn herverkiezing in 2012 veiligstellen en Bitcoin toonde de volgende maand een bescheiden plus van 10 procent. Of dit te wijten was aan de verkiezingsuitslag is onzeker. Wat wel duidelijk is, is dat BTC 2012 werd geciteerd in regio’s met een goede 10 US dollar en ver verwijderd was van zijn huidige betekenis.

Zelfs in 2016 was Bitcoin nog een niche-onderwerp. De historische grafieken tonen een kleine plus van 5 procent in de eerste verkiezingsoverwinning van Donald Trump voor BTC tegen prijzen van ruim 700 dollar per Bitcoin. Ook hier kan een direct verband nauwelijks worden aangetoond. Maar wie zich in zijn beleggingsstrategie helemaal niet bekommerde om de Amerikaanse verkiezingen, mocht tussen 2012 en 2016 met BTC op HODL rendementen behalen die alle andere activaklassen ver achter zich lieten.

VS kiest voor 2020 – heeft dit invloed op Bitcoin?

In 2020 is BTC de mainstream geworden. Trump heeft in 2019 geringschattende opmerkingen gemaakt over Bitcoin, maar heeft geen aantoonbare invloed gehad op de markten. Biden is blijkbaar ook geen fan van BTC, hij maakte in de zomer van 2020 tenminste op Twitter bekend dat hij geen Bitcoin bezit. Maar in het team van Biden zijn er enkele supporters van BTC.

De stelling dat Bitcoin toch zal winnen, ongeacht de uitslag van de presidentsverkiezingen, is wijdverbreid. Wat hiermee bedoeld wordt is: De situatie van het monetaire beleid, met aanzienlijke inflatierisico’s, duwt de beleggers sowieso in de richting van BTC. Er moet echter ook worden opgemerkt dat de prijscurve van BTC zich niet altijd heeft kunnen loskoppelen van de trends op de beurzen.

De onzekerheden over de toekomstige Amerikaanse president lijken al te zijn ingeprijsd, en toonaangevende indices zoals de DAX en NASDAQ zijn tot nu toe deze woensdag stil gebleven. Traditioneel geeft de grote industrie de voorkeur aan marktconservatieve politiek, wat Trump in zijn eerste ambtstermijn onder meer met belastingverlagingen heeft laten zien. Aan de andere kant kan de belangrijke IT-sector in de VS met vertegenwoordigers als Google, Facebook, Apple, Microsoft en Amazon weinig doen met de polemieken van Trump tegen een multiculturele VS. Troef is ook de schuld van de handelsoorlog met China.

Biden daarentegen zou het buitenlands beleid kunnen kalmeren en zou waarschijnlijk een evenwicht willen vinden in de interne conflicten in de VS. Zijn economische programma zou echter meer regulering kunnen betekenen en zal de Federal Reserve niet onmiddellijk aanzetten tot een koerswijziging.

Conclusie: Bitcoin is apolitiek

We kunnen de kristallen bol steeds weer in vraag stellen: Maar de antwoorden op wat de toekomstige Amerikaanse president nu zal worden genoemd, moeten in eerste instantie met de nodige voorzichtigheid worden behandeld. Hetzelfde geldt voor prognoses over de prijs van BTC. Grote invloeden van de presidentsverkiezingen op Bitcoin zijn niet direct te voorzien, maar de wereldwijde marktomgeving blijft belangrijker. Een expansief monetair beleid en een toenemende vraag naar BTC zijn prijsvechters die spreken voor een investering in Bitcoin, ongeacht Trump versus Trump. Dan wordt in 2024, bij de volgende Amerikaanse verkiezingen, de kaarten weer heel anders geschud. Lange termijn beleggers hebben meer kans om hun ogen te richten op de volgende Bitcoin Halving en hopen dat de prijs van BTC zich tegen 2024 weer zal vermenigvuldigen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*