Bitcoin voor $1 miljard van Darknet in beweging

In de begindagen van Bitcoin was BTC de favoriete valuta in de duisternis. Het Silk Road-platform nam grote hoeveelheden Bitcoin mee tot het gesloten werd, en de oprichter zit in de gevangenis. Nu, verrassend genoeg, werd Bitcoin, toegeschreven aan Silk Road, verplaatst voor $1 miljard.

Voor de oldtimers heeft Bitcoin (BTC) het moeilijk om zich te ontdoen van haar reputatie als virtuele valuta, vooral voor illegale transacties. Hoewel deze veronderstelling lange tijd niet waar is geweest, ontdekten criminelen begin 2010 ook voor het eerst Bitcoin als hulpmiddel. Bijzonder berucht in dit verband is het Silk Road-platform, waar de drugshandel in de duisternis bloeide en alleen Bitcoin als betaalmiddel werd geaccepteerd. Oprichter Ross Ulbricht viel in 2013 in handen van de politie en zit sinds zijn veroordeling in 2015 een levenslange gevangenisstraf uit. Het is daarom des te verrassender dat nu plotseling en onverwacht 69.000 BTC met een waarde van ongeveer 1 miljard US dollar uit de voorraden van Silk Road zijn verschoven en dus vrijwel opnieuw zijn opgedoken. Analist Tom Robinson van het crypto-beveiligingsbedrijf Elliptic heeft de vreemde gebeurtenis in een blogpost openbaar gemaakt.

Drugsgeld in Bitcoin – Aftermath of Silk Road

Robinson is van mening dat de Bitcoin in kwestie kan worden toegeschreven aan de activa van de zijderoute. Het is waar dat de Amerikaanse justitie zo’n 174.000 Bitcoin in beslag heeft genomen en geveild in verband met de sluiting van de Zijderoute. Er zijn echter nog steeds grotere BTC-voorraden op portemonnees die waarschijnlijk tot Silk Road behoren, waarbij tot 440.000 Bitcoin worden genoemd. Een goede 69.000 BTC van dit bedrag veranderen nu van de ene portemonnee naar de andere, schrijft Robinson. Bijzonder spannend: Er circuleert een met een wachtwoord beveiligd bestand met de privé-sleutels van de Bitcoin-schat op het internet voor de betreffende portemonnee.

Uiteindelijk kan Robinson alleen maar speculeren: Heeft Ulbricht, als oprichter van Silk Road, een uitweg uit de gevangenis gevonden om de BTC in kwestie in veiligheid te brengen? Durft een ander lid van het Silk Road-team de lastige Bitcoin te nemen? Of is het iemand anders gelukt om het wachtwoord van het mysterieuze bestand te kraken en zo bij de BTC te komen? De vraag blijft open. Robinson waarschuwt crypto-uitwisselingen om betrokken te zijn bij een mogelijke geplande uitbetaling van de vermoedelijk vuile Bitcoin.

Conclusie: Zijderoute en BTC – het verhaal is nog niet voorbij.

De betreffende transactie is hier bijvoorbeeld gedocumenteerd en zowel de aanklagers als de cryptoscene moeten in de gaten houden of er nog verdere acties zullen volgen. Silk Road blijft dus voorlopig een synoniem voor het vuile gebruik van crypto.

Maar u als belegger moet ook weten: volgens studies gebeurt minder dan 1 procent van alle transacties met BTC in darknet. In 2012, ten tijde van de Zijderoute, was het iets minder dan 10 procent. Dus Bitcoin, in zijn ware betekenis, is al lang niet meer een gênante oplossing voor criminelen, maar is een veelgebruikte legale activaklasse en betaalmiddel geworden. Tegen deze achtergrond is het huidige verhaal over de miljardenschat in BTC eerder toe te schrijven aan entertainment, waaronder popcorn, en is het in eerste instantie niet relevant voor de markt.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*