Bitcoin en El Salvador: IMF verontwaardigd – maar belang van BTC voor het land overschat?

El Salvador was het eerste land ter wereld dat Bitcoin tot wettig betaalmiddel maakte. Het Internationaal Monetair Fonds dringt erop aan dat het besluit wordt teruggedraaid. Hoe belangrijk is BTC eigenlijk voor El Salvador?

Het kleine El Salvador, met een bevolking van slechts 6,5 miljoen inwoners, is sinds juni 2021 een groot issue geworden voor de crypto-scene. Zes maanden geleden besloot het parlement namelijk op voorstel van president Nayib Bukele om Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel toe te staan en het in het land op gelijke voet te plaatsen met de Amerikaanse dollar. Voor deze stap werd El Salvador geprezen door bijna iedereen die Bitcoin steunt. Maar er kwam kritiek van de conservatieve kant, met deze week als hoogtepunt een waarschuwing van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Zoals de BBC meldt, roept het IMF El Salvador in niet mis te verstane bewoordingen op om Bitcoin niet langer te steunen als wettig betaalmiddel. Het huidige financiële beleid van El Salvador staat een IMF-kredietlijn in de weg. Bitcoin brengt te veel risico’s met zich mee. Het is duidelijk dat het IMF, als indirecte hoeder van de munt, de BTC ook elders niet als officieel betaalmiddel wil laten gelden.

Bitcoin is goed voor minder dan twee procent van de monetaire reserves van El Salvador

Ondertussen heeft Reddit feiten verzameld over BTC en het belang ervan voor El Salvador. Volgens het rapport bezit het land momenteel iets minder dan 2.000 Bitcoin ter waarde van ongeveer 70 miljoen US dollar. Dit komt overeen met minder dan twee procent van de reserves van de staat; zelfs goud speelt daar een belangrijkere rol, met reserves ter waarde van 76 miljoen dollar. Zelfs conservatieve beleggingsfondsen, zoals Fidelity, zouden nu bitcoin aan hun portefeuilles toevoegen in de orde van grootte van twee procent om geen groeimarkten te missen. De teneur van de discussie op Reddit is dat critici van El Salvador polemiseren en dat de bewering dat president Nayib Bukele de financiële stabiliteit van zijn land in gevaar brengt door Bitcoin, gewoon onjuist is.

Bukele heeft intussen Twitter gebruikt om zijn standpunt over de beweringen van het IMF onomwonden toe te lichten. Hij post een GIF waarin BTC het speeltje van het IMF moet worden, maar afketst. De sterke man van El Salvador lijkt dus helemaal niet bereid om toe te geven aan het IMF. Feit is: president Bukele houdt ook van de internationale aandacht die hij krijgt sinds hij in functie naam heeft gemaakt als BTC-pionier. Bukele’s voorspellingen over hoe Bitcoin zich zal ontwikkelen in 2022, bijvoorbeeld, hebben tot ver buiten El Salvador weerklank gevonden.

Conclusie: Bitcoin-afhankelijkheid van El Salvador overdreven, conflict met IMF te verwachten

Bukele betwist de door het IMF bekritiseerde hoge volatiliteit van Bitcoin niet – integendeel: de president gaat er zelf publiekelijk prat op dat hij persoonlijk betrokken is bij de analyse van wanneer de prijscurve van BTC een dip zal vertonen en El Salvador dan zijn holdings zal verhogen. Hij ziet deze strategie als een kans om de afhankelijkheid van de US-dollar te verminderen en de burgers in staat te stellen winst te maken van de kant van de staat. Het IMF zal op zijn beurt waarschijnlijk veel doen om te voorkomen dat El Salvador een precedent wordt. Landen als Panama, Paraguay of Venezuela, maar zelfs Turkije, denken erover het voorbeeld van El Salvador te volgen. Aldus zou snel een situatie kunnen ontstaan waarin El Salvador niet langer alleen met het IMF in discussie is. Voorlopig is een cruciaal stukje achtergrondinformatie over het conflict met het IMF echter dat El Salvador bij lange na niet zo afhankelijk is van de Bitcoin voor zijn monetair beleid en reserve-accumulatie als critici beweren.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*