IOTA: stemming over “niet opgeëiste token” gepland – problemen op komst?

IOTA zal binnenkort een stemming houden over hoe om te gaan met “niet-opgeëiste tokens” ter waarde van tientallen miljoenen Amerikaanse dollars. Twee mede-oprichters van IOTA hebben in het verleden echter grote delen van deze tokens voor zichzelf opgeëist.

IOTA staat op het punt een baanbrekende beslissing te nemen: In een blog post wordt aangekondigd dat er binnenkort gestemd gaat worden over wat er moet gebeuren met meer dan 50 Ti aan zogenaamde “unclaimed tokens”. Tegen de huidige prijzen zijn ze meer dan 40 miljoen dollar waard. Er worden twee opties voorgesteld: ofwel worden de “niet opgeëiste tokens” definitief vernietigd bij meerderheid van stemmen, ofwel worden ze de kapitaalvoorraad voor een onafhankelijke IOTA organisatie. De “niet opgeëiste tokens” dateren uit de beginjaren van IOTA. Twee mede-oprichters van IOTA, namelijk David Sønstebø en Sergey Ivancheglo (CFB), eisten in 2021 publiekelijk het “ongeclaimde token” weer voor zichzelf op en wilden daarvoor indien nodig juridische middelen gebruiken. De IOTA Foundation vermeldt echter helemaal niet de pikante geschiedenis van het “niet opgeëiste token”.

De overgang naar IOTA 1.5 aka Chrysalis bracht dan eind april 2021 verrassend met zich mee dat de “niet opgeëiste tokens” onder de controle van de IOTA Foundation vallen. Sønstebø kondigde toen onmiddellijk een “lange en vuile juridische oorlog” aan, maar volgens de beschikbare informatie is die nog niet begonnen. CFB heeft op zijn beurt in verband met een rechtszaak over auteursrechten tegen de IOTA Foundation in augustus 2021 opnieuw aangegeven dat hij de 25 Ti “unclaimed tokens” die hij als de zijne beschouwt, niet wil afstaan. Beide mede-oprichters verlieten de IOTA Foundation in het geschil en hebben nog geen commentaar gegeven op de nieuwste plannen met betrekking tot het “niet opgeëiste token”.

Verbranden of bouwen – wat gebeurt er met “niet opgeëiste token” bij IOTA?

Zoals gezegd houdt de Stichting IOTA in haar scenario geen rekening met de mogelijke claims van Sønstebø en CFB. Zij gaat ervan uit dat er lang genoeg tijd is geweest om dergelijke claims op te lossen en wil verder gaan. Iedereen die IOTA bezit moet kunnen deelnemen aan het referendum over “verbranden” of “bouwen”. Een extra stemmodule voor de Node software Hornet bevindt zich reeds in de testfase. Stemmen zullen individueel worden uitgebracht via de officiële IOTA Firefly Wallet, die voor dit doel wordt voorbereid. Een precieze datum voor het referendum over de “ongeclausuleerde penning” is nog niet vastgesteld, maar ligt naar verluidt binnen handbereik. Een dergelijke stemming zou de eerste in zijn soort zijn op IOTA en zou ook bewijzen dat het netwerk voor dergelijke doeleinden kan worden gebruikt.

Beleggers die mogelijke ontwrichtende manoeuvres van CFB en Sønstebø buiten beschouwing laten, zullen een kernargument herkennen voor elk van de “burn”- of “build”-opties. “Verbranding”, d.w.z. vernietiging, zou het totale aantal van alle bestaande IOTA’s verminderen en dus vermoedelijk de waarde van de overblijvende IOTA’s verhogen. Build” daarentegen zou de IOTA-gemeenschap een financieel goed bedeelde organisatie geven waarin de investeerders zelf beslissen of ze het kapitaal bijvoorbeeld aan veelbelovende projecten toewijzen, of dat ze bonussen voor zichzelf goedkeuren. De huidige discussies in de IOTA-gemeenschap geven nog niet duidelijk aan in welke richting men neigt.

Conclusie: Eindeloos onderwerp van “niet opgeëiste token” in IOTA moet worden afgesloten

Het idee om voor eens en altijd een einde te maken aan het pikante onderwerp “niet opgeëiste token” met een stemming kwam waarschijnlijk van IOTA baas Dominik Schiener. Hij heeft het contact met CFB en Sønstebø geminimaliseerd of verbroken. Of Schiener zelf meer geneigd is tot “bouwen” of “verbranden” lijkt onduidelijk. Zodra het referendum dichterbij komt, zullen wij u op de hoogte brengen van alle nodige informatie over deelname en de specifieke methode.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*