Bitcoin en het sprookje over de waardeloosheid van BTC

Bitcoin (BTC) markeerde gisteravond een nieuwe all-time high met prijzen in de buurt van 67.000 Amerikaanse dollar. Maar sommige critici blijven Bitcoin als waardeloos beschouwen en verwachten nulwaarde.

Bitcoin (BTC) heeft na de lancering van een ETF in de VS op woensdag- en donderdagnacht nieuwe all-time highs gezet van ruim boven de 65.000 US dollar, en schraapte zelfs kortstondig de 67.000 US dollar grens. Uitroepteken. Maar stemmen als die van James Dimon, het hoofd van de grote bank JP Morgan, die zeggen: De echte prijs van Bitcoin is nul, BTC heeft geen echte waarde, Bitcoin zal tot nul dalen, blijven aanhouden. Wij zijn er zeker van: deze critici hebben ‘s werelds eerste en belangrijkste cryptocurrency niet echt begrepen en verspreiden – om het maar eens terloops te zeggen – onzin. Hier zijn wat argumenten:

1. Bitcoin beschermt tegen censuur. Of het nu gaat om Wikileaks of Pornhub, om oppositiemedia in Rusland of controversiële opinieportalen in de VS – ze hebben allemaal gemeen dat ze van de ene dag op de andere zijn afgesloten van gewone financiële dienstverleners als PayPal, Mastercard en Visa. Om hun aanbod te handhaven, hebben dergelijke onlinediensten betalingskanalen geopend voor Bitcoin. Omdat transacties in BTC door niemand kunnen worden tegengehouden, gebeuren ze zonder een institutionele tussenpersoon. Sommigen in de westerse wereld onderschatten misschien (financiële) censuur, maar het gebeurt. Bitcoin biedt een nu gevestigde uitweg en dat heeft meer dan een moreel-ethische waarde op zich.

2. Bitcoin kan niet in beslag worden genomen. “Niet je sleutels, niet je munten” is het gezegde in de crypto scene. Dit betekent dat zonder de privé-sleutels als wachtwoord voor een Bitcoin-portemonnee, niemand toegang heeft tot BTC-tegoeden. Dit betekent ook dat de autoriteiten, zelfs met veel moeite, geen toegang kunnen krijgen tot Bitcoin-rekeningen. In totalitaire systemen worden privé-bezittingen van ongewenste personen vaak routinematig in beslag genomen. Maar zelfs in democratieën blokkeren aanklagers soms rekeningen nog voordat er een proces heeft plaatsgevonden en er een vonnis is geveld. De verweerders zijn dan niet in staat hun verdediging efficiënt te financieren. Met Bitcoin kan met een officiële brief of een telefoontje aan de banken niet worden bereikt dat particuliere financiële tegoeden worden bevroren of in beslag worden genomen. Dit heeft zijn waarde niet alleen in riskante situaties.

3. Bitcoin beschermt tegen monetair beleid en inflatie. Want met Bitcoin zijn de regels duidelijk, op een dag zullen er 21 miljoen BTC bestaan en bijna 19 miljoen daarvan zijn al gegenereerd. Door de vierjaarlijkse Bitcoin-halvering is de inflatiebescherming eeuwig verankerd in de code van BTC. De strategieën van de westerse centrale banken om de economische gevolgen van de Coronapandemie op te vangen door fiat te “drukken”, zijn omstreden. Inflatoire effecten zijn nu duidelijk en het is op zijn minst onduidelijk hoe deze moeten worden teruggewonnen. In opkomende en ontwikkelingslanden, van Venezuela tot Turkije, is inflatie een terugkerend horrorscenario. Bitcoin dekt zich hiertegen in.

4. Bitcoin heeft intrinsieke waarde. “Intrinsiek,” huh? Tot in filosofische sferen wordt de discussie over de waarde van BTC geleid en intrinsiek is dan het toverwoord. Het beoogt de waarde van een goed die niet uitsluitend afhangt van de ogen van de toeschouwer. Goud als zeldzame grondstof met functies variërend van juwelen tot betaalmiddelen en materiaal voor technologie wordt aangehaald als een uitstekend voorbeeld van intrinsieke waarde. De hoeveelheid energie die alleen al voor Bitcoin nodig is, toont echter duidelijk aan dat ook de intrinsieke waarde van BTC niet kan worden ontkend.

Conclusie: de waarde van Bitcoin is losgekoppeld van de dagelijkse prijs

Bitcoin is in zijn geschiedenis tientallen keren doodverklaard, maar heeft in plaats daarvan over langere perioden aan waarde gewonnen, gemeten in Amerikaanse dollars. Alle pogingen om het Bitcoin-netwerk te hacken zijn mislukt. Niet in de laatste plaats het succes van de beursgenoteerde ProShares Bitcoin Strategy ETF bewijst hoe BTC is aangekomen en geaccepteerd in de mainstream. De warrige waarschuwingen voor een waardeloze Bitcoin missen zowel logische argumenten als praktische bewijzen. Je hoeft geen Bitcoin maximalist te zijn om het te begrijpen: BTC toont zijn waarde elke dag op vele fronten en hoeft niet te worden afgezet tegen dagprijzen in Amerikaanse dollars of euro’s.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*