Bitcoin, Ethereum en Co: huidige prijsverliezen waarschijnlijk veroorzaakt door financieel beleid VS – Dogecoin blijft de uitzondering

De prijstrends van toonaangevende cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) hebben sinds gisteren tegenslagen gekend. Verklaringen van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen worden gezien als de reden.

De huidige blik op de cryptomarkten toont veel rood voor prijsverliezen, of het nu gaat om Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH), of het nu gaat om Binance Coin (BNB) of Cardano (ADA). Terwijl het gisteren, dinsdag, vaak rond de min zes procent was voor de individuele waarden, is de situatie vannacht iets minder geworden. Niettemin vragen beleggers zich natuurlijk af of de huidige trend het einde inluidt van de bullmarkt die al maanden de scepter zwaait, dan wel wat er achter de aanvankelijk verrassende inzinking zit. In de analyse wijst de meerderheid van de deskundigen op de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen. Zij had gezinspeeld op renteverhogingen in de VS om de inflatierisico’s te beperken en oververhitting van de economie te voorkomen. De aandelenmarkt reageerde hier aanvankelijk op op de traditionele beurzen, waarbij de grote IT-aandelen zoals Apple, Microsoft en Amazon terrein verloren. Toen verschoof het sentiment op cryptobeurzen ook naar verkopen.

Renteverhogingen in de VS als vergif voor de cryptomarkt?

Degenen die de plannen van de Amerikaanse minister van Financiën als een reden voor koerscorrecties zien, volgen de theorie dat renteverhogingen de risicobereidheid van beleggers verminderen. Op hoge niveaus kunnen zij momenteel winsten realiseren, zowel op de traditionele aandelenmarkt als via Bitcoin en Co. Aan de andere kant spreekt Yellen van gematigde renteverhogingen en is de cryptomarkt er meestal in geslaagd zich los te koppelen van de aandelenmarkten voor effecten in opwaartse bewegingen. Zoals ook blijkt uit de reeds hernieuwde correcties in BTC en toonaangevende altcoins: Er blijft veel ruimte voor interpretatie, althans zolang de VS de koers van de lage rente niet daadwerkelijk terugdraait.

Dogecoin (DOGE) breekt opnieuw records

In de nerveuze cryptomarkt springt Dogecoin er weer uit. DOGE won nog eens 50 procent in de afgelopen 24 uur en staat nu op de vierde plaats van de belangrijkste cryptocurrencies met een marktkapitalisatie van meer dan 85 miljard dollar. Hoewel dit indrukwekkend Dogecoin’s rit op grote hoogte bevestigt, doet dit fenomeen meer voorzichtige experts aarzelen. Als DOGE van dit schijnbaar onwerkelijke niveau afglijdt, zou de funcoin de hele markt kunnen meeslepen, zo wordt gevreesd.

Kortom: weer een test voor Bitcoin en co.

Overwegingen over hogere belastingen op crypto-activa of strengere regulering van de crypto-industrie zijn vaak de oorzaak geweest van tijdelijke koersverliezen van de reservemunt Bitcoin en Altcoins. Het rentebeleid en de aandelenmarkten spelen ook een rol in de waardering. Aan de andere kant heeft een nauwkeuriger risicobeoordeling vervolgens buitensporige paniek voorkomen, nog steeds worden de TOP 15 meest gekapitaliseerde cryptocurrencies bijna consequent verhandeld in de buurt van all-time highs en hebben ze ten minste dubbelcijferige procentuele winsten geboekt sinds het begin van het jaar. Maken wij thans een consolidatie van de markt mee of moeten wij een fase van aanzienlijke correcties verwachten? Niemand kan daar op dit moment een serieus antwoord op geven, wat ook blijkt uit de hype rond Dogecoin, of die nu wordt gezien als een significante risicofactor of als een doorbraak-winstkans.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*