Bitcoin in El Salvador: studie toont weinig acceptatie van BTC in het dagelijks leven

El Salvador is zeer geprezen door delen van de crypto-scene sinds Bitcoin (BTC) in de zomer van 2021 werd erkend als wettig betaalmiddel. Maar een studie toont aan: Bitcoin is nog niet echt doorgedrongen in het dagelijks leven in El Salvador.

Als je sommige Bitcoin-maximalisten mag geloven, is El Salvador zoiets als het “beloofde land”. In El Salvador heeft Bitcoin (BTC) sinds de zomer van 2021 de status van wettig betaalmiddel en staat daarmee theoretisch op gelijke voet met de Amerikaanse dollar, die als nationale munt wordt gebruikt. Maar uit een studie van de beroemde Amerikaanse onderzoeksorganisatie National Bureau of Economic Research blijkt: De grote Bitcoin-plannen van El Salvador en president Nayib Bukele spelen slechts een ondergeschikte rol in de realiteit van het leven van de ongeveer 6,5 miljoen inwoners.

Slechts 20 procent van de Salvadoranen gebruikt regelmatig Bitcoin

Voor hun studie hebben de onderzoekers in februari 2022 ongeveer 1 800 huishoudens in El Salvador rechtstreeks, d.w.z. persoonlijk, ondervraagd. Volgens de resultaten gebruikt momenteel slechts 20 procent van de burgers de officiële Chico Wallet voor Bitcoin in hun dagelijks leven. Een bonus van 30 US dollar in Bitcoin was verbonden aan het downloaden van de Chico Wallet voor Salvadoranen. Blijkbaar heeft ruim tweederde van alle burgers van deze mogelijkheid gebruik gemaakt, het BTC-gift uitgegeven en daarna grotendeels weer overgeschakeld op de gebruikelijke betaalmethoden van contant geld en/of bankkaarten. Ook interessant: de mogelijkheid om belastingen te betalen met Bitcoin en de Chibo Wallet wordt volgens de enquêtes helemaal niet gezien. Even levenloos lijkt de use case van het besparen van kosten door Bitcoin-transacties voor geldovermakingen naar het buitenland.

Economie in El Salvador niet erg enthousiast over Bitcoin

Het ziet er ook somber uit voor Bitcoin in El Salvador als men het perspectief verandert en BTC bekijkt als wettig betaalmiddel vanuit het oogpunt van zakenmensen. Volgens het onderzoek accepteert ongeveer 20 procent van alle bedrijven in het land daadwerkelijk Bitcoin en deze groep bestaat voornamelijk uit grote bedrijven zoals McDonalds en Starbucks. De wet biedt bedrijven en dienstverleners de mogelijkheid Bitcoin te weigeren als de individuele technische mogelijkheden niet toereikend zijn. In El Salvador zit ongeveer een derde van alle mensen nog steeds zonder smartphone en internet. Belangrijk detail over het zakelijk gebruik van BTC in El Salvador: 88 procent van alle Bitcoin die op deze manier wordt verzameld, wordt onmiddellijk teruggewisseld in Amerikaanse dollars, wat betekent dat slechts een klein deel wordt aangehouden als reserve of wordt gebruikt voor B2B.

Concept van Bitcoin als vervangende munt werkt slechts beperkt in El Salvador

Het National Bureau of Economic Research heeft een geschiedenis van ruim 100 jaar en wijst op tientallen Nobelprijswinnaars onder zijn leden als bewijs van respectabiliteit en onafhankelijkheid. In feite is er geen enkele passage in het 17 bladzijden tellende document over Bitcoin in El Salvador waarin de onderzoekers de harde kritiek van de VS en ook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) overnemen. President Nayib Bukele krijgt duidelijke signalen van deze instellingen dat zij zijn besluit ten gunste van Bitcoin alleen om redenen van monetair beleid afwijzen en een ommekeer eisen.

Als men op zoek gaat naar argumenten voor de invoering van Bitcoin in El Salvador, komt men volgens de studie twee groepen tegen: Jonge en goed opgeleide burgers en (internationale) grote bedrijven. Hier wordt BTC daadwerkelijk geïntegreerd in alledaagse structuren. Maar de aanvankelijke belangstelling voor Bitcoin vanuit bredere sociale lagen is in El Salvador alweer verdampt, ook al is er door de staat een infrastructuur opgebouwd met de Chivo Wallet en BTC-automaten.

Conclusie: “Bitcoin-revolutie” in El Salvador nu al mislukt?

El Salvador vieren als Bitcoin-land is eigenlijk sowieso uit den boze, gezien de systematische schendingen van de mensenrechten en de autoritaire opvatting van democratie door president Nayib Bukele. Maar zelfs als men moraal en moderne samenleving terzijde schuift en zich beperkt tot de sociaaleconomische aspecten van BTC aldaar – zoals de studie doet – komt een ontnuchterende tussenconclusie naar voren: ondanks tastbare geldelijke stimulansen (30 US dollar cash gift, gesubsidieerde fees, etc.) voor Bitcoin in El Salvador is de acceptatie vooralsnog op een laag niveau gebleven. Voor de gewone burger of zakenman zijn er dan ook geen voordelen van Bitcoin ten opzichte van de vertrouwde US-dollar die in het dagelijks leven zo merkbaar zijn dat een duurzame overstap zou plaatsvinden.

Deze bevindingen zullen waarschijnlijk veel westerse Bitcoin-fans kwaad maken – maar als investeerders moeten ze in gedachten worden gehouden wanneer de discussie gaat over BTC als wettig betaalmiddel in andere landen in Zuid-Amerika en Afrika.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*