Bitcoin: Kan de overheidsmijnbouw de prijs van BTC bepalen?

Internationaal geïsoleerde staten zoals Iran en Noord-Korea zijn in de Bitcoin-mijnbouw terechtgekomen om via BTC buitenlandse handel te kunnen voeren zonder het banksysteem. Soortgelijke verkopen vinden blijkbaar plaats in Venezuela, waar de staatsschatkist op het punt staat failliet te gaan. Hebben zulke Bitcoin-mijnwerkers invloed op de prijs van BTC?

In crisisstaten ontwikkelt Bitcoin (BTC) zich blijkbaar niet alleen tot een aantrekkelijk alternatief voor de onstabiele nationale valuta voor de bevolking, maar ook de staatshoofden lijken de voordelen van de crypto-munt voor zichzelf te ontdekken. Er zijn in ieder geval steeds meer berichten dat bijvoorbeeld Iran en Noord-Korea Bitcoin ontginnen via overheidsinstanties. Beide landen zijn door Amerikaanse sancties afgesneden van het internationale banksysteem en zien dus de mogelijkheid om buitenlandse handel te drijven in BTC. In Venezuela, dat geplaagd wordt door hyperinflatie, zijn er ook tekenen dat private Bitcoin Mining met geweld wordt genationaliseerd. Beleggers vragen zich af: kunnen dergelijke Bitcoin-mijnwerkers in staatseigendom een effect hebben op de prijscurve van BTC?

Achtergrond bij Bitcoin Mining in crisistoestanden

Uit Iran is bekend dat de centrales daar verplicht zijn om Bitcoin Mining over te nemen als extra taak. Gespecialiseerde hardware hiervoor komt uit China, dat al bezig is met het omzeilen van sancties door middel van olie- en gascontracten met Iran. Een soortgelijk verhaal is te horen vanuit Noord-Korea, ook al is de nieuwssituatie daar dun gezaaid door het zelf opgelegde isolement. Venezuela geeft al enige tijd duidelijke aanwijzingen over het gebruik van Bitcoin als vervangende munt door de bevolking. Nieuw is dat de politie de uitrusting van de privé-mijnwerkers van Asic in beslag neemt en ze voor zichzelf laat werken.

Naar schatting worden momenteel ten minste 100.000 FTK’s ter waarde van het equivalent van ruim 1 miljard dollar door dergelijke staatspools beheerd. Het bijzondere: Hier dienen ze niet als waardeopslag of als speculatieobject, maar worden ze duidelijk gebruikt als vervanging voor Fiat in de buitenlandse handel. Iran koopt bijvoorbeeld Russisch hout in ruil voor BTC, terwijl Noord-Korea medicijnen en technologie nodig heeft. De aanvaarding van deskundigen: Bitcoin, dat in de buitenlandse handel in rekening wordt gebracht, blijft actief in omloop en reageert in het beste geval met een vertraging op prijsschommelingen tussen de handelspartners. Hun absolute hoeveelheid – en deze indicator stijgt – onttrekt echter liquiditeit aan de totale markt voor Bitcoin. Een mogelijk scenario: Als BTC-mijnwerkers in staatseigendom marktaandeel blijven afnemen van privé-mijnwerkers, zal de hoeveelheid vrij verhandelbare Bitcoin afnemen, wat op zijn beurt de prijs zou kunnen drukken.

Conclusie: Onderschat de Bitcoin-mijnwerkers niet.

Toegegeven, de rekening met de FTK’s die voor de buitenlandse handel worden gebruikt, is er een met veel onberekenbaarheden. Wat als Russische bedrijven in de handelsketen hun FTK’s immers weer tot fiat maken op cryptobeurzen? Wat als China aandringt op een E-Yuan voor zijn transacties in de toekomst, zonder sancties? Maar één ding is duidelijk: Het absolute aantal Bitcoin, de handelsvaluta die door de overheid wordt gebruikt om aanzienlijke omzet te genereren op cryptobeurzen, heeft een verbazingwekkend niveau bereikt en een omkering van de trend is niet in zicht. Op middellange termijn is deze ontwikkeling meer een prijsstimulans voor BTC, omdat de particuliere vraag naar Bitcoin in de westerse wereld blijft stijgen, waarbij het aanbod niet in de laatste plaats beperkt wordt door Bitcoin Halving.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*