Bitcoin Miner: Welke opties zijn er en zijn ze winstgevend?

Bitcoin mijnbouw wordt vaak aangeprezen als een goede mogelijkheid om extra geld te verdienen. Hoe werkt het en is er echt winst?

Het protocol van Bitcoin bepaalt dat bij elk nieuw blok van de blockchain een bonus wordt uitbetaald. Bitcoin mijnbouw draait allemaal om deze huidige 6,25 BTC mijnbouwbeloningen. Momenteel meer dan 300.000 dollar voor elke Bitcoin-miner die een nieuw blok valideert – het bedrag klinkt verleidelijk. Maar eerst moeten moeilijke cryptografische puzzels worden opgelost en daarvoor is de hulp van computers nodig. In principe worden er drie soorten hardware onderscheiden bij Bitcoin-mijnbouw:

1. CPU/GPU Bitcoin-mijnbouw.

Deze methode was nog veelbelovend in de beginjaren van Bitcoin-mijnbouw, toen een paar netwerkpunten de BTC-blockchain bijwerkten en de moeilijkheidsgraad en de concurrentie voor Bitcoin-mijnwerkers dienovereenkomstig laag was. De processoren (CPU) en grafische verwerkingseenheden (GPU) van in de handel verkrijgbare laptops en pc’s zijn vandaag de dag niet meer in staat om met Bitcoin-delven te concurreren tegen zeer geavanceerde gespecialiseerde hardware.

2. FPGA Mijnbouw

FGPA (Field Programmable Gate Array) staat voor geïntegreerde schakelingen. Deze kunnen worden geoptimaliseerd voor Bitcoin-mijnbouw en hashrates bereiken tot 750 MH/sec. Hashrate is de eenheid waarin de prestaties van een computer voor mijnbouw worden gemeten. En ook al is bij FPGA Bitcoin-mijnbouw de hashrate aanzienlijk hoger dan die van normale CPU’s en GPU’s – in de concurrentiestrijd om mijnbeloningen is zelfs deze methode volledig achterhaald.

3. Bitcoin mijnbouw met ASIC chips

De huidige standaard voor Bitcoin-mijnbouw wordt ASIC (application-specific integrated circuit) genoemd. Dit zijn schakelingen die speciaal voor een taak zijn ontworpen. ASIC-chips voor Bitcoin-mijnbouw zullen in 2021 meestal hashrates van meer dan 90 TH/sec halen, en de concurrentie ver achter zich laten.

4. Winstvooruitzichten in Bitcoin-mijnbouw

Met de waarden hashrate, stroomverbruik, stroomprijs en prijs van BTC kan op betrouwbare wijze worden berekend of Bitcoin-mijnbouw winstgevend kan zijn. U vindt onze modelberekening hier en een online rekenmachine voor Bitcoin-mijnbouw hier. De resultaten zijn duidelijk: Met Duitse elektriciteitsprijzen van gemiddeld ongeveer 0,30 euro per kilowattuur (KWh), betaal je meer voor bitcoin mining, zelfs met nieuwe en energiebesparende ASIC-chips.

De situatie is anders waar elektriciteit kan worden gekocht voor ongeveer 0,10 US dollar per kWh. Goedkope elektriciteit was het argument voor Bitcoin-mijnbouw in China voordat de BTC-mijnwerkers daar in de zomer van 2021 politiek werden verjaagd. In sommige regio’s van de VS en Rusland, en ook in enkele kleinere landen, vinden Bitcoin-mijnwerkers echter aantrekkelijke niveaus van elektriciteitsprijs en rechtszekerheid om hun bedrijf winstgevend te runnen.

Als u een individuele manier hebt gevonden om uit de val van de elektriciteitsprijs bij Bitcoin-mijnbouw te komen, moet u uw computercapaciteiten in een mijnbouwpool onderbrengen. Daar moet je rekening houden met een kleine vergoeding aan de pool voor je berekening, maar je bent in de race voor de mijnbeloningen door de onderlinge verbinding van computercapaciteiten op grote schaal. Een plaats om te beginnen is de Binance mining pool en gevestigde alternatieven heten AntPool en F2Pool.

Conclusie: Bitcoin-mijnbouw heeft meestal geen zin in Duitsland

Opdringerige reclame voor bitcoin mijnbouw is helaas niet ongewoon, en zelfs als het gaat om gerenommeerde mijnbouwpools, zijn de gebruikte modelberekeningen bijna altijd naïef. De elektriciteit in Duitsland is immers naar internationale maatstaven vrij duur, en de elektriciteitsprijs in dit land neigt verder te stijgen. Als u realistisch rekent, moet u natuurlijk de aanschafkosten voor ASIC-chips meerekenen en de tijd die nodig is voor Bitcoin-mijnbouw niet onderschatten. Daarom kunnen we alleen maar adviseren: Onder normale omstandigheden zou u uw handen af moeten houden van Bitcoin-mijnbouw in Duitsland, omdat u alleen maar een dure hobby zou beginnen en niet in de buurt zou komen van de winst waarop u had gehoopt. Dit geldt overigens ook voor Ethereum mining, waar de technologische aanpak in details verschilt, maar uiteindelijk vormen de elektriciteitskosten opnieuw een onoverkomelijke hindernis.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*