Bitcoin op een hoogtepunt – Wat zijn de redenen?

Soms werd Bitcoin (BTC) gisteravond gequoteerd op meer dan 19.800 US dollar en is er een nieuw record te zien. Deskundigen zien de marktsituatie aanzienlijk anders dan in december 2017, toen Bitcoin zijn hoogtepunt bereikte.

Een Bitcoin is nog nooit zo veel waard geweest: met soms een goede 19.800 US dollar per BTC in de nacht op dinsdag, hebben verschillende crypto’s een nieuwe recordhoogte voor de moeder van alle crypto’s vastgesteld. Of 30 november / 1 december 2020 de geschiedenis van Bitcoin zal ingaan is echter niet zeker. Enerzijds blijft de toonaangevende dataservice in de crypto-industrie, CoinMarketCap, bijvoorbeeld, in haar berekeningen nog steeds vasthouden aan de eerdere recordhoogte voor Bitcoin van 20.089 US dollar op 17 december 2017. En aan de andere kant wijzen deskundigen unaniem op een fundamenteel andere marktsituatie voor Bitcoin dan tijdens de hausse van 2017/18.

All-time high voor BTC en de crux met de database

Bitcoin had de afgelopen weken een nieuw hoogtepunt bereikt. Maar hoe moet dit eigenlijk worden gemeten? Zijn individuele deals op een crypto-uitwisseling genoeg? Moet de piek over minstens een uur worden bereikt via diverse toonaangevende crypto-uitwisselingen? Op Wikipedia variëren de gedocumenteerde hoogtepunten van 17 december voor Bitcoin in de verschillende taalversies en zelfs nu zijn de massamedia het niet echt met elkaar eens. Sommigen, zoals Focus en Spiegel, melden “all-time highs”. Tuurlijk, all-time high is een klik garantie – en dus de vingers van sommige redacteuren twitched misschien wel sneller dan de prijscurve bewogen voor Bitcoin. Maar één ding kunnen we zeker zeggen: Bitcoin krabt de all-time high, die zeker niet ten onrechte wordt omschreven als 20.000 dollar. De psychologisch belangrijke barrière valt, nu, morgen of in de komende dagen – beleggers op middellange en lange termijn zullen hier zeker van uitgaan. Hier zijn ook de oorzaken voor de bullish Bitcoin te vinden.

Bitcoin-boom van eind 2017 en nu in vergelijking

Dit jaar is de prijs van Bitcoin sinds 1 januari vrij rustig gestegen van een goede 7.000 dollar, met tegenslagen tot bijna 12.000 dollar op 11 augustus. Op die dag werd MicroStrategy het eerste bedrijf van Nasdaq dat zijn grootschalige herbestemming van kasreserves aan BTC meldde. Deze datum wordt door velen gezien als het beginpunt van de recente prijsexplosie.

In 2017 was het heel anders: Bitcoin begon het nieuwe jaar met bijna exact $1.000 en had begin augustus $3.000 bereikt. Vanaf oktober werd het echt moeilijk voor BTC, toen de prijs in grote stappen van 4.000 dollar naar 20.000 dollar ging. Destijds werd de markt deels gevoed door speculanten en frequente berichten in de media brachten veel burgers voor het eerst in contact met Bitcoin.

Maar in 2020 is Bitcoin geen niche meer, zoals blijkt uit de strategische beslissing van MicroStrategy. Dit voorbeeld werd al snel gevolgd door Square, en toen kwam 21 oktober 2020, toen PayPal aankondigde dat het Bitcoin aan zijn portefeuille zou toevoegen. Dus deze keer is het gevestigde grote bedrijven die zich inzetten voor Bitcoin en het vergelijken met “digitaal goud” als waardeopslag.

Dergelijke fundamentele gegevens suggereren dat alle nieuw aangeboden FTK’s rechtstreeks door grote investeerders zullen worden gekocht als een investering op langere termijn. Dit betekent dat de huidige opwaartse trend van Bitcoin waarschijnlijk veel stabieler is dan in 2017, toen BTC zich enkele dagen na het hoogtepunt van zijn bestaan naar regio’s rond de 10.000 dollar stortte. Vandaag de dag neemt de spanning echter toe over hoe ver de prijscurve van Bitcoin zal blijven stijgen nadat de $20.000-hindernis is genomen.

Er is nog een belangrijke reden waarom slechts een minderheid van de analisten momenteel duurzame prijscorrecties voor BTC voorspellen. Het inflatierisico als gevolg van een versoepeld monetair beleid door de Corona-crisis is van een heel andere omvang dan in 2017. Op dat moment leek de financiële crisis van 2008 te zijn overwonnen en sprak bijna niemand over inflatie. Nu is het schrikbeeld van de toekomstige inflatie nauwelijks meer weg te denken, zelfs niet voor jaren, en Bitcoin als bescherming tegen de inflatie ligt op ieders lippen. Bovendien heeft Bitcoin een bepaalde regelgevende status bereikt, bijvoorbeeld door financiële producten op de traditionele beurzen, wat ook vertrouwenwekkend is.

Conclusie: Goede vooruitzichten op absolute topprestaties voor Bitcoin

Laten we ons voor het moment losmaken van de vraag wat nu precies het hoogtepunt van de Bitcoin is. Het is waarschijnlijk belangrijker om op te merken dat de weg naar dit doel in 2020 veel stabieler zal zijn dan in 2017. Omdat de trend deze keer gebaseerd is op duidelijk herkenbare strategische beslissingen van grote bedrijven en macro-economische omstandigheden, betekent 20.000 dollar per Bitcoin niet noodzakelijkerwijs het einde van de lijn. Nog steeds belangrijk voor investeerders zoals u: Eind 2017 bereikten veel grote oude munten zoals Ethereum (ETH), IOTA of Ripple (XRP) ook een hoogtepunt in de geschiedenis. Dit scenario lijkt zich niet te herhalen en waarom dit zo is kunt u hier bij ons lezen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*