Bitcoin prijs crash op dinsdag – wat waren de redenen?

Eergisteren kelderde de prijs van Bitcoin (BTC) binnen een paar uur met 9.000 Amerikaanse dollar. Deskundigen denken dat ze de onverwachte duikeling van de Bitcoin-prijs nu kunnen verklaren.

Wie dinsdagavond een blik op de cryptocharts wierp, stond met grote ogen te kijken: alsof vanuit het niets overal rode cijfers schenen. De prijs van Bitcoin (BTC) kelderde van een goede 51.000 US dollar naar de 42.000 US dollar grens. Even brak er paniek uit en sommige beleggers voelden zich herinnerd aan 12 maart 2020. Die dag ging de Bitcoin-geschiedenis in als “Zwarte Donderdag”, toen de prijs van BTC met 40 procent kelderde. Maar analisten hebben inmiddels het sein ‘alles veilig’ gegeven: de koersval van deze dinsdag op de cryptomarkten heeft andere oorzaken dan de crash van anderhalf jaar geleden.

Willi Woo, bijvoorbeeld, legde de gebeurtenissen uit aan zijn 700.000 volgers op Twitter door vier kerngegevens te vergelijken: Bitcoin prijs, instroom en uitstroom van BTC op crypto beurzen, korte termijn en lange termijn investeerders. Terwijl “Zwarte Donderdag” alle groepen in zijn greep hield, reageerde deze keer eigenlijk alleen de prijs van Bitcoin. Beleggers bleven overwegend rustig. Woo ziet Bitcoin futures en andere derivaten dan ook als de reden voor het negatieve momentum van dinsdag. 1,1 miljard zou het volume aan geliquideerde BTC-derivaten zijn geweest. In maart 2020 daarentegen zaten de grondstoffenprijzen en de mondiale aandelenmarkten eveneens in een neerwaartse spiraal. In die tijd werd het voor het publiek duidelijk dat Corona een pandemie aan het worden was en nauwelijks te voorspellen gevolgen zou kunnen hebben voor de wereldeconomie.

Speculanten zaten achter de forse daling van Bitcoin

Net als Will Woo ziet ook Will Clement de recente capriolen in Bitcoin. Clement laat op Twitter zien hoe een onheilspellende mix van lage rentes en hoge winstverwachtingen dinsdag op de Bitcoin derivatenmarkten broedde. Uiteindelijk leidde dit tot een prijsdaling, wat Clement als een positieve ontwikkeling beschouwt. BTC-investeerders zijn gesterkt, speculanten zijn uit de markt getrapt en er heeft een gezonde shake-out van de Bitcoin-prijs plaatsgevonden.

Whalemap gelooft ook dat de inzinking in de prijscurve van Bitcoin minder dramatisch is dan aanvankelijk gevreesd. Dit Twitter-account schildert een grafiek waaruit blijkt dat Bitcoin vooral werd verkocht door grote beleggers die de afgelopen maanden alleen BTC hadden gekocht. Of zij winst maakten of bang werden voor speculatie is bijna van secundair belang. Want, volgens Whalemap, bleven de ervaren Bitcoin HODLers met lange termijn bedoelingen koel en ondersteunden zo de prijs.

Conclusie: schrikmoment voor Bitcoin – maar waarschijnlijk geen groot alarm

Vandaag, donderdag, wordt Bitcoin verhandeld op iets meer dan 46.000 US dollar en lijkt de schok van eergisteren verwerkt te zijn. Experts benadrukken consequent dat de fundamentele gegevens voor Bitcoin in de groene zone staan en dat er geen sprake is van een grootschalige vlucht uit cryptocurrencies. Optimisten verwachten daarom dat het huidige prijsniveau een solide basis zal zijn voor Bitcoin en Co. om een nieuwe rally te beginnen. Maar zelfs sceptici moeten worden gerustgesteld: De Bitcoin-markt ruimde zichzelf snel op na turbulente uren, en de grote verliezers waren niet beleggers met een middellange- of langetermijnhorizon, maar degenen met een riskante tactiek.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*