Bitcoin-prijs verzwakt – hoewel inflatie stijgt

Bitcoin (BTC) is al ongeveer twee maanden niet in staat om een duurzame positieve trend in zijn prijscurve te ontwikkelen. Waarnemers zijn verbaasd, want Bitcoin zou punten moeten scoren met de huidige stijgende inflatie.

Met prijzen die tijdelijk zelfs onder de 32.000 Amerikaanse dollar lagen, heeft Bitcoin (BTC) meer dan 5 procent verloren in een wekelijkse vergelijking en meer dan 15 procent over de maand. De all-time high van medio april van meer dan 64.000 dollar per bitcoin lijkt nog ver weg. In de winter van 2020/21 en de daaropvolgende lente leek het alsof meer en meer beleggers de deflatoire aard van BTC begrepen. Maar op dit moment, nu gegevens uit de VS bijvoorbeeld al 5,4 procent inflatie in consumentenprijzen laten zien, verzwakt Bitcoin in zijn rol als waardeopslag zoals goud.

Met een Bitcoin-limiet van 21 miljoen en regelmatige Bitcoin-halvingen, heeft BTC inflatiepreventie ingebouwd in het concept. Institutionele beleggers zoals MicroStrategy noemden juist deze eigenschap als argument om geldreserves over te hevelen naar Bitcoin. Tegen 2020 was het immers duidelijk dat centrale banken over de hele wereld als gevolg van de Coronapandemie een monetair beleid voerden dat vroeg of laat de inflatie zou aanwakkeren.

Bitcoin-voorstanders zijn dus niet per se verbaasd over de aanhoudende zijwaartse beweging van de Bitcoin-prijscurve. Het kenmerk ervan als een opslagplaats van waarde was al ingeprijsd. De soms irrationele piekprijzen voor Bitcoin worden nu gecorrigeerd. En men moet niet vergeten: Momenteel gebruiken de burgers de herwonnen vrijheden in het dagelijks leven voor consumptie. Met betrekking tot de BTC-grafieken zou dit ook vertaald kunnen worden naar het oude beursmotto “koop de geruchten, verkoop het nieuws”. Vertaald zouden slimme beleggers dus een voorraad Bitcoin hebben aangelegd toen de inflatie werd voorspeld – en toen die vanaf de lente in de statistieken opdook, hun BTC hebben verkocht voor soms enorme winsten.

De Bitcoin-prijs – beïnvloed door inflatie?

Wij hebben herhaaldelijk verschillende voorspellingen over de Bitcoin-prijs samengevat, het meest recent bijvoorbeeld hier. Inflatie als gevolg van een laks monetair beleid in de VS, de EU en elders speelt vaak een ondersteunende rol. Natuurlijk is de huidige prijscurve van Bitcoin teleurstellend voor degenen die BTC kochten toen de markt booming was. Aan de andere kant is de Bitcoin vanaf juli 2020 nog steeds met meer dan 200 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, waarmee de inflatie gemakkelijk kan worden opgevangen. Als het op grafieken aankomt, zit het allemaal in het perspectief, zo leert BTC.

Er lijkt een consensus te bestaan onder de westerse centrale banken om de inflatie niet te smoren. Want dan – zo vreest men – zouden de successen die werden behaald toen veel geld werd gebruikt om de economische gevolgen van Corona, zoals het werkloosheidscijfer, tot een minimum te beperken, ongedaan worden gemaakt. Het is dus heel goed mogelijk dat de pluspunten van Bitcoin als inflatiehedge de komende maanden en jaren weer in de prijs tot uiting zullen komen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*