Bitcoin: Vijf redenen waarom BTC momenteel niet boven de 50.000 US dollar stijgt

Sinds medio mei beweegt de prijs van Bitcoin zich in een corridor tussen 30.000 en 50.000 US dollar. Waarom blijft BTC daar hangen en maakt het geen nieuwe all-time highs?

In april 2021 verkeerden Bitcoin-beleggers nog in een staat van euforie: BTC wandelde schijnbaar moeiteloos van de ene all-time high naar de volgende, waarbij zelfs de grens van $60.000 werd overschreden. Voorspellingen zoals die van Bloomberg hebben al 400.000 US dollar uitgeroepen als het volgende prijsdoel voor Bitcoin, en het veel gerespecteerde stock-to-flow model ziet 100.000 US dollar voor BTC in 2021 als realistisch. Maar in werkelijkheid liggen de prijzen per Bitcoin (BTC) al zo’n 130 dagen vrijwel constant tussen iets meer dan 30.000 US dollar en iets minder dan 50.000 US dollar. Analisten noemen vijf redenen waarom de volgende prijsrally van Bitcoin nog lang op zich zal laten wachten:

1. DeFi is booming en kost Bitcoin marktaandeel.

Steeds meer cryptocurrency wordt gestort in de groeisector Decentralised Finances (DeFi); volgens gegevens van DeFi Pulse bijvoorbeeld wordt daar momenteel een dikke 80 miljard US dollar gestort, en de trend is stijgend. Dit komt niet alleen Ethereum (ETH) ten goede, maar ook DeFi altcoins zoals Solana (SOL) of Cardano (ADA). Dit betekent echter vaak ook dat beleggers van Bitcoin zijn afgeweken en dat de prijsgedreven vraag naar BTC daalt.

2. NFT’s zijn in beweging en knabbelen aan BTC’s marktmacht.

Net als bij DeFi heeft het onderwerp van NFT’s de afgelopen maanden veel aandacht gekregen, waarbij risicobereidende beleggers met grote winstkansen bijna op magische wijze werden aangetrokken. Hoewel de hype rond NFT’s aan het bekoelen is, blijven marktgegevens wijzen op een miljardenomzet in deze sector. Ook hier zal waarschijnlijk geld wegvloeien van Bitcoin; de marktdominantie van BTC is momenteel slechts ongeveer 42 procent, vergeleken met bijna 70 procent aan het begin van het jaar.

3. Druk van de regelgeving in de VS

In maart 2021 spoelde een enorm steunpakket van Corona in de VS nog geld richting Bitcoin. Maar de wind is veranderd: nu wil de staat weer geld innen en is van plan om Bitcoin en Co. consequenter te belasten. Bovendien is de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) uiterst kritisch over cryptocurrencies, wat de twijfel bij onbesliste beleggers waarschijnlijk zal aanwakkeren. Bovendien zijn Bitcoin ETF’s in de VS nog steeds niet toegestaan als een gewoon financieel instrument. Alles bij elkaar genomen is de stemming van de Amerikaanse wetgevers niet bevorderlijk voor het aantrekken van Bitcoin-kapitaal.

4. De Amerikaanse dollar toont opnieuw kracht

De zwakte van de Amerikaanse dollar wordt door veel beleggers aangevoerd als argument om Bitcoin te gebruiken als opslagplaats van waarde. De Amerikaanse dollar krabbelt echter weer overeind, de huidige economische groei in de VS is sterker dan voorspeld en de inflatie lijkt zich te stabiliseren. In dit klimaat wordt de US-dollar over de hele linie weer aantrekkelijk en neemt de belangstelling voor Bitcoin parallel daaraan af.

5. China probeert Bitcoin te verbieden

De rol van China in de prijs van Bitcoin is vaak besproken en wordt waarschijnlijk meestal overschat. Maar het valt niet te ontkennen dat Peking het in 2021 gemunt heeft op Bitcoin. Eerst werden Bitcoin-mijnwerkers uit het Midden-Koninkrijk verbannen en meer recentelijk is het gebruik van BTC als betaalmiddel evenals fiat cryptotransacties algemeen verboden. Psychologisch gezien hebben de acties van China op het gebied van Bitcoin tot nu toe in ieder geval een nogal negatief effect gehad op de prijs van BTC.

Conclusie: Bitcoin prijs trend ommekeer in zicht?

Net zoals het marktsentiment van najaar 2020 tot voorjaar 2021 in het voordeel van Bitcoin was, wat leidde tot prijsniveaus boven de 50.000 US dollar, zijn het nu verschillende details die de prijscurve van BTC tegenhouden. U ziet dat de markt wacht op positief nieuws, zoals het besluit van grote bedrijven om BTC als betaalmiddel te accepteren of om Bitcoin te overwegen als kasreserve. Dan zou BTC ook een goede kans moeten hebben om weer uit zijn relatieve huidige starheid te breken. Wat geruststellend blijft: Aan de onderkant lijkt de prijscurve van Bitcoin fundamentele weerstand te ontmoeten bij US$40.000 en US$30.000 op zijn laatst. Ter herinnering en ter vergelijking: Bitcoin stond eind september 2020 nog op 10.000 US dollar.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*