Word een Ethereum (ETH) mijnwerker: Is dit realistisch met een laptop?

Op het Golem netwerk adverteert een nieuwe app genaamd Thorg dat het gemakkelijk maakt om Ethereum (ETH) te delven met behulp van een laptop. Maar werkt het echt?

In de crypto-scene blijven instructies en aanbiedingen de ronde doen over hoe je gemakkelijk een extra inkomen kunt verdienen door valuta’s als Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH) te delven. Het nieuwste voorbeeld hiervan is de app Thorg, die door het Golem-netwerk wordt gepromoot via een blogbericht. Via Thorg wordt de rekenkracht van iemands eigen laptop bijgedragen aan een Ethereum miner pool en deze prestatie wordt beloond met het Golem Network token, GLM. Tot zover klinkt het allemaal goed, maar laten we eens naar de details kijken.

Thorg draait op Windows 10 of hoger, er zijn geen versies voor Linux of MacOs. De installatie verloopt snel en de app geeft de status duidelijk weer. De eerste vereiste voor Thorg is een grafische kaart met minstens 6 GB geheugen. De grafische kaart is ook een prioriteit voor andere Ethereum mijnbouwprojecten, omdat hun processoren het meest geschikt zijn voor de cryptografische puzzels die moeten worden opgelost. Met deze specificaties, stellen we nu het financiële resultaat op de proef, bijvoorbeeld met de Ethereum Mining Calculator van Coinwarz.

Volgens het gegevensblad levert een in de handel verkrijgbare grafische kaart met 6 GB, zoals de NVIDIA GTX 1660 SUPER, een hashrate van 26 MH/s voor Ethereum mining en verbruikt deze al 125 watt. Bovendien verbruikt de laptop zelf ongeveer 60 W, wat neerkomt op 185 watt. In Duitsland bedraagt de elektriciteitsprijs 0,30 euro, wat overeenkomt met 0,35 US dollar. Gevoed met deze informatie levert de Ethereum Mining Calculator rode cijfers, d.w.z. een verlies voor de miner bij de huidige marktprijzen voor Ethereum.

Ethereum mijnbouw in Duitsland niet winstgevend

U kunt de zaak verdraaien zoals u wilt en de prijssimulatie uitvoeren met andere hardware en/of andere elektriciteitsprijzen. In ons voorbeeld is niet eens rekening gehouden met de aanschafkosten voor hardware en bovendien niet met de gebruikelijke heffingen aan de Ethereum-mijnpool. Met de Duitse elektriciteitsprijzen kan Ethereum eenvoudigweg niet winstgevend gedolven worden. Alleen degenen die toegang hebben tot gratis elektriciteitsbronnen in dit land kunnen mogelijk winst maken met Ethereum-delven.

In het geval van Thorg van Golem Network is de situatie nog erger, want hier worden aandelen uitbetaald in GLM, een niet erg succesvolle token van voorbij de nummer 100 in de lijst van de belangrijkste cryptocurrencies. In werkelijkheid zou u alleen bovenop betalen wanneer u Thorg gebruikt.

Conclusie: Ethereumontginning in Duitsland niet aantrekkelijk

In de reclame voor Ethereum-mijnbouw en de voorbeeldberekeningen die daar worden gepresenteerd, wordt vaak een gunstige elektriciteitsprijs van slechts 0,10 Amerikaanse dollar gehanteerd, die ook geldt in sommige regio’s in de VS. In onze modelberekening zou dit een dagelijkse winst betekenen van iets minder dan 1 US dollar voor Ethereum mining, wat dan de aanschafkosten voor de grafische kaart zou dekken na ongeveer twee jaar. Maar nogmaals: 0,10 euro per kilowattuur elektriciteit is in Duitsland volstrekt onrealistisch. Overigens leidt deze belangrijke constante ook tot het besef bij bitcoin mining: met de gebruikelijke elektriciteitsprijzen in de EU is het delven van ETH of BTC meer een dure hobby dan een kans om met weinig moeite geld bij te verdienen.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*