Bitcoin: would-be Satoshi Craig Wright in de verdediging

Craig Wright is berucht in de cryptoscene als een bedrieger die zich voordoet als Satoshi en Bitcoin heeft uitgevonden. Een rechtszaak voor 1,1 miljoen BTC tegen Wright gaat de laatste fase in.

Amerikaanse media noemen het de “Bitcoin-rechtszaak van de eeuw”. Centraal staan 1,1 miljoen Bitcoin (BTC) met een huidige marktwaarde van bijna 70 miljard US dollar en de vermeende fraudeur Craig Wright. Voor wie Wright nog niet kent: de 51-jarige beweert al jaren de man te zijn achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto en dus de uitvinder van Bitcoin. Het bewijs dat hij hiervoor heeft aangedragen is door crypto-experts consequent ontmaskerd als leugens, maar Wright krabbelt niet terug van zijn claim op de rol van de eeuw.

De rechtszaak voor een tienkoppige jury, die nu in Miami is begonnen, gaat deels over de vraag of Wright Satoshi zou kunnen zijn, maar ook over een tastbare 1,1 miljoen Bitcoin. De rechtszaak werd aangespannen door de broer van Dave Kleiman, die in 2013 overleed en met wie Wright rond 2010 gedurende enkele jaren Bitcoin had gedolven. Ira Kleimann wil dat de helft van de Bitcoin uit die tijd aan hem wordt overhandigd en heeft in de lagere rechtbanken gelijk gekregen. Het bleef echter de vraag of Wright überhaupt nog toegang heeft tot de BTC-schat.

Kleiman vs. Wright – zal het Satoshi raadsel opgelost worden?

Nuchter bekeken is het zeer onwaarschijnlijk dat Wright met nieuw bewijs zou kunnen bewijzen Satoshi te zijn. Ondanks verschillende verlengingen van termijnen is 2020 Wright er niet in geslaagd overtuigend bewijs voor de rechter te brengen. Ook in andere opzichten hebben deskundigen altijd hun tanden stukgebeten op Satoshi’s spoor. Maar voor Wright en Kleiman staat er veel geld op het spel, en voor Wright zijn er nu aanklachten wegens fraude en een mogelijke gevangenisstraf.

Wright’s advocaten proberen nu aan te voeren dat hij en Kleiman nooit een formeel zakelijk partnerschap zijn aangegaan. Zij voeren ook aan dat Wright aan autisme lijdt en dat zijn afspraken met Kleiman, die ook in e-mails zijn vastgelegd, daarom misleidend zijn. Kleiman’s advocaten dienen nu op hun beurt ook claims in op de Bitcoin-code. Want als Wright Satoshi is, hebben de Kleimans ook recht op de helft van het intellectuele eigendom, zo argumenteren zij.

Conclusie: eindspel voor Craig Wright – popcorn alert

Het proces zal drie weken duren en de eerste details van Wrights verdediging laten al een groot popcornpotentieel zien. Zo zou de diagnose autisme bij Wright telefonisch zijn gesteld door een arts die zijn patiënt op dat moment nog nooit had ontmoet. Dat klinkt behoorlijk wanhopig, maar ook in overeenstemming met alle vervalsingen waarvan reeds bewezen is dat Wright ze heeft gepleegd. En zelfs de geldkwestie van de vermiste 1,1 miljoen Bitcoin kan weer afketsen. Wright had ze immers kunnen gebruiken om zich legaal “vrij te kopen” sinds 2018, toen Kleiman voor het eerst een aanklacht indiende. Nu zijn er echter veel aanwijzingen dat de Satoshi Bitcoin in kwestie niet meer zal opduiken en dat Wright uiteindelijk zal worden veroordeeld wegens fraude. Maar de ervaring leert ook dat Wrights schier eindeloze verbeeldingskracht de zaak weer een nieuwe wending kan geven.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*