Bitfinex hack: 94.000 Bitcoin in beslag genomen – maar wie krijgt ze?

In 2016 werden ongeveer 120.000 Bitcoin (BTC) gestolen door een hack op de cryptobeurs Bitfinex. Nu heeft de Amerikaanse justitie beslag kunnen leggen op ruim 94.000 van deze Bitcoin, ter waarde van ongeveer 3,6 miljard dollar. Wat gebeurt er nu?

In 2016 werd de cryptoscene opgeschrikt door een van de grootste hacks aller tijden: de cryptobeurs Bitfinex verloor bijna 120.000 Bitcoin (BTC) en jaar na jaar vervloog de hoop dat de buit weer boven water zou komen. Vorige week meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie echter twee arrestaties in verband met de Bitfinex-hack. Een echtpaar was gearresteerd voor het organiseren van witwaspraktijken met de Bitcoin van de Bitfinex-hack. Toch zouden 96.000 Bitcoin in beslag kunnen worden genomen, met een huidige waarde van ongeveer 3,6 miljard US dollar. Kunnen de Bitfinex-slachtoffers van 2016 nu hopen op een schadevergoeding?

In een haastig persbericht neemt Bitfinex zelf het standpunt in dat de Bitcoin in kwestie moet worden teruggegeven aan Bitfinex. Als dit zou gebeuren, zou 80 procent ervan gebruikt worden om het Bitfinex token LEO terug te kopen en te vernietigen. Deze aankondiging van een indirect compensatieprogramma deed de prijscurve van LEO in een flits met ongeveer 80 % omhoog schieten naar een nieuw hoogtepunt aller tijden, en LEO wordt thans verhandeld op een recordniveau van iets minder dan 6 US-dollar.

Maar waarnemers en belanghebbenden betwijfelen of Bitfinex recht heeft op de 96.000 bitcoin of deze kan krijgen. De geschiedenis van Bitfinex is namelijk herhaaldelijk gepaard gegaan met schandalen en juridische problemen, ook in verband met bevroren kapitaal en verdachte leningen door het nauw verbonden bedrijf achter de Stablecoin Tether (USDT). Bovendien had Bitfinex lange tijd bewust identiteitscontrole voor klanten (KYC) vermeden en zou het waarschijnlijk zeer moeilijk zijn om te achterhalen wie precies getroffen was door de hack.

Op de Twitter-account Bitfinexed wordt informatie over Bitfinex verzameld en verspreid. De huidige mening daar lijkt te zijn dat Bitfinex in het beste geval gecompenseerd moet worden met geld naar de waarde van Bitcoin in 2016. De resterende BTC zouden dan rechtstreeks naar de slachtoffers van de hack gaan, zo hoopt men. Overigens zijn verklaringen om af te zien van gerechtelijke stappen die Bitfinex-slachtoffers eerder hadden ondertekend, waarschijnlijk ongeldig.

Maar de scenario’s doen allemaal de rekensom zonder het Amerikaanse ministerie van Justitie. Daar liggen nu de private sleutels van 96.000 Bitcoin opgeslagen en de verantwoordelijken zwijgen. Het wordt als zeker beschouwd dat de Amerikaanse regering ten minste een deel van de in beslag genomen buit zal houden om Bitfinex te vergoeden voor uitstaande belastingen en de kosten van het onderzoek. Vanwege de winderige geschiedenis van Bitfinex kunnen advocaten zich ook nauwelijks voorstellen dat het Ministerie van Justitie de schadevergoedingskwesties daadwerkelijk zal overdragen aan Bitfinex en daarmee aan Bitcoin die miljarden waard is.

Conclusie: veel onbeantwoorde vragen over de Bitfinex hack

Het echtpaar dat voor het witwassen van geld is gearresteerd, riskeert meer dan 20 jaar gevangenisstraf, zo maakte het ministerie in zijn verklaring duidelijk. Of de beschuldigden echt zelf achter de hack zaten is volledig open. Voorlopig lijkt het nog even open of de Bitfinex-slachtoffers kunnen hopen op een transparante schadevergoeding. De hebzucht van Bitfinex en de autoriteiten zal snelle beslissingen waarschijnlijk in de weg staan. De Bitfinex-hack beleeft dus nieuwe hoofdstukken in zijn toch al spectaculaire verhaal.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*