BitMEX zou 440 miljoen US dollar hebben veiliggesteld vanwege een Amerikaanse rechtszaak

De BitMEX-crypto-uitwisseling wordt beschuldigd van systematische schendingen van de wet in de VS. Nu volgen de openbare aanklagers het voorbeeld: BitMEX trok 440 miljoen dollar “illegaal” van het platform af toen de leiding van het platform kennis kreeg van onderzoeken en een voorlopige aanklacht.

Het conflict tussen de BitMEX-cryptobeurs en de Amerikaanse autoriteiten komt op gang: begin oktober 2020 werden de oprichters van BitMEX onder meer beschuldigd van medeplichtigheid aan het witwassen van geld en het negeren van wettelijke bepalingen. Nu hebben de eisers, onder leiding van het Amerikaanse ministerie van Justitie, een nieuwe beschuldiging geformuleerd. Toen BitMEX in 2019 de wind in de zeilen kreeg en ook nog eens een ontwerpklacht kreeg, werd volgens de voorlegging aan de rechtbank 440 miljoen US-dollar terzijde geschoven. De overboekingen werden dus gemotiveerd door de noodzaak om het geld te beschermen tegen de door de rechtbank bevolen toegang.

BitMEX en de Amerikaanse justitie. Wat is er aan de hand?

Het is altijd duidelijk dat BitMEX sinds uiterlijk de zomer van 2019 nauwlettend in de gaten wordt gehouden. Zelfs toen al ontvingen de verantwoordelijken een officiële brief met vragen over de handelspraktijken en met de aankondiging van een aanklacht. Volgens de beschuldigingen die nu zijn geuit, heeft BitMEX echter op geen enkele manier coöperatief gereageerd. In plaats daarvan was er 440 miljoen dollar opgenomen van BitMEX-rekeningen en uitbetaald in drie tranches in oktober en november 2019 en januari 2020. Volgens de onderzoekers waren de ontvangers de BitMEX-oprichters Arthur Hayes, Ben Delo en Samuel Reed. Deze zijn inmiddels vervangen door nieuwe medewerkers van HDR Global (100x Global), het moederbedrijf van BitMEX.

De eisers schrijven dat dergelijke bedragen in geen geval kunnen komen van de huidige winst van BitMEX. In dat geval kan worden uitgegaan van een jaarlijkse winst bij BitMEX van ongeveer 1,8 miljard dollar, wat gewoonweg onrealistisch is. In plaats daarvan werden de betalingen verricht in afwachting van een eventuele bevriezing van de rekeningen en beslagleggingen na een rechterlijke uitspraak. Bovendien werkt BitMEX, vertegenwoordigd door HDR Global, niet mee en probeert het proces te vertragen.

De verdachten verwerpen de beschuldigingen en benadrukken dat bij een behoorlijke rechtsgang alles zou worden uitgelegd. Noch HRD Global, noch BitMEX, noch Hayes, Delo en Reed hebben echter concrete uitspraken gedaan over deze kwestie. Reed is inmiddels gearresteerd, maar is op borgtocht van 5 miljoen dollar vrijgelaten.

Conclusie: De klok tikt voor BitMEX

BitMEX verloor een enorme hoeveelheid liquiditeit nadat de actie werd ingediend op 1 oktober, en klanten hebben kapitaal verschoven naar andere handelsplatformen. De nieuwe beschuldigingen zijn niet bevorderlijk voor het opbouwen van vertrouwen, maar suggereren ook dat in ieder geval de oprichters van BitMEX niet met een schone lei uit de zaak komen. In het ergste geval worden ze bedreigd met gevangenisstraffen. Moet u als belegger BitMEX nu uw geld toevertrouwen? BitMEX is een belangrijk adres voor de handel in derivaten. Maar niemand kan garanderen dat de bedrijfsactiviteiten niet hoeven te worden stopgezet. Het is nog steeds een zeer woelige zee waar BitMEX doorheen probeert te varen, en men moet ervan uitgaan dat er vreemde details aan het licht zullen blijven komen in het proces dat nog niet gepland is. Tot nu toe heeft BitMEX echter alle door klanten gevraagde uitbetalingen beheerd.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*