Crypto in de EU – Discussie over geplande regels wordt voortgezet

Sinds september liggen de voorstellen van de Europese Commissie voor rechtsgrondslagen voor de crypto-industrie op tafel. Volgens onafhankelijk consulent Tom Lyons zijn de plannen van de EU – met uitzondering van het gebied van de Stablecoins – meer constructief dan negatief.

Wanneer overheidsinstellingen ontwerpen presenteren voor het reguleren van Bitcoin en Co., zijn de reacties van de crypto-industrie al automatisch: meer wetgeving zou de innovatie verstikken en de crypto-bedrijven verjagen. Dit communicatieve ritueel kan momenteel opnieuw worden waargenomen, aangezien de Europese Commissie in september een uitgebreid wettelijk kader voor digitale vermogenscategorieën heeft gepresenteerd. Tom Lyons heeft zich nu aangesloten bij de discussie over de concrete vormgeving van de regels. In een gastartikel voor Decrypt schrijft Lyons dat de Europese Commissie vaak verkeerd wordt begrepen. Het is veel opener voor crypto dan op een gedurfde manier wordt beweerd. Lyon is echter niet onpartijdig, maar adviseert de Commissie over cryptografie. Voorheen werkte Lyons als senior executive voor het blokketenbedrijf ConsenSys in Zwitserland.

Crypto-regels in de EU – voors en tegens

Lyon herinnert zich hoe de crypto-industrie aanvankelijk brulde met de invoering van nieuwe EU-regels tegen het witwassen van geld. Maar wat daarna volgde is in werkelijkheid een toename van de verkoop in de handel met Bitcoin en Co. ook in de EU. Banken durven het nieuwe bedrijfsleven aan, investeerders verwelkomen duidelijk geformuleerde juridische zekerheid. Toonaangevende crypto-uitwisselingen zoals Binance of Coinbase hebben bijvoorbeeld filialen in Duitsland opgericht en de migratie van de crypto-industrie uit Duitsland en de EU, die op de muur is geschilderd, heeft niet plaatsgevonden.

Lyon verwacht nu een vergelijkbaar scenario met duidelijke, EU-brede richtlijnen voor de cryptohandel. Volgens zijn prognose zullen deze de richtlijnen voor minstens tien jaar opleveren. Hun grote voordeel zou zijn dat er een uniform juridisch kader in de EU wordt gecreëerd. Lyon noemt gesprekken met brancheorganisaties uit Frankrijk, Gibraltar en Brussel zelf als basis voor de goedkeuring ervan. Tijdens deze besprekingen hadden de topvertegenwoordigers hun principiële instemming met de EU-regels betuigd. Zelfs tot zijn eigen verbazing leken de crypto-lobbyisten niet a priori afwijzend te staan tegenover EU-richtlijnen voor hun industrie.

Lyon heeft in zijn stemmingsverslag echter twee belangrijke uitzonderingen vastgesteld: het blijft gedeeltelijk onduidelijk wat de EU onder crypto-valuta’s als een activaklasse verstaat en of zij ook blokkades wil reguleren. Een registratieplicht kan een onoverkomelijke hindernis zijn voor kleinere starters. Aan de andere kant wil de Europese Commissie echter een zandbak voor cryptostarters toestaan waarin ze nieuwe ideeën kunnen uitproberen zonder geregistreerd te zijn. Dit is in principe een goede zaak en zou een oplossing kunnen zijn om te zorgen voor een evenwicht tussen innovatie en de behoefte aan zekerheid voor de klant.

Lyon ziet Stablecoins als het meest controversiële punt in het initiatief van de Europese Commissie. Alleen al in 2020 bijvoorbeeld explodeerde het volume voor DeFi wereldwijd van 600 miljoen dollar tot 12 miljard dollar eind oktober. Stabiele munten spelen een fundamentele rol in de kredietverlening binnen de DeFi-afdeling. Als de EU het serieus meent met een verbod op de rente op Stablecoins en tegelijkertijd de registratie met de storting van Fiat-reserves eist, zou dit dicht in de buurt komen van een de facto verbod. Zo interpreteert Lyons tenminste de uitspraken van de brancheorganisaties en geeft hij ook aan deze angsten te kunnen begrijpen.

Conclusie: inmenging in de EU-wetgeving voor crypto vereist

Krypto zal niet uit de EU verdwijnen, zei Lyons. Integendeel, uit zijn gesprekken met EU-ambtenaren blijkt dat zij de cryptosector als een innovatieve groeimarkt zien en zich inspannen om consumentenbescherming en industriële promotie met elkaar te verzoenen. Met betrekking tot Stablecoins als standaard in de cryptohandel, adviseert Lyons Maak van de gelegenheid gebruik om contact op te nemen met brancheorganisaties en Europarlementariërs en leg uit waarom het systeem hapert in crypto’s en in het bijzonder in DeFi zonder Stablecoins.

Ondertussen beweren we dat niet alles wat uit Brussel komt, slecht is. De plannen van de Europese Commissie voor de crypto-markt zijn al vergevorderd, maar nog niet stevig verankerd. De fundamentele erkenning van de crypto-industrie als een legale bedrijfstak is meer dan een symbolische daad, maar weerspiegelt het toenemende belang van cryptomunten voor burgers als een jonge activaklasse. Zij willen net zo graag juridische zekerheid als de dienstverleners.

De kwestie van de Stabiele Munten is zo controversieel omdat het monetair beleid dit als een risico voor hun valutasoevereiniteit ziet. De ECB kan zich al een officiële E-Euro voorstellen. Het is echter niet te verwachten dat zo’n CBDC snel de plaats kan innemen van tether (USDT), USD-munt (USDC) en andere stablecoins. De hoop is daarom momenteel gericht op het aanbrengen van praktische verbeteringen in de geplande verordeningen door de Europese Commissie op basis van de argumenten van de cryptogemeenschap met betrekking tot stabiele munten. Dit zou ook het bewijs zijn voor beide partijen dat de crypto-industrie “opgroeit”.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*