Bittensor (TAO): Kunstmatige intelligentie als crypto een zinloos streven?

Bittensor (TAO) is een cryptocurrency die nog jong is en zich richt op kunstmatige intelligentie. Expert Eric Wall heeft het concept echter geanalyseerd en komt tot de conclusie dat Bittensor pure hype is zonder enige toegevoegde waarde.

Crypto influencer Eric Wall haalt het nieuws met een vernietigende analyse van Bittensor (TAO). Wall begint zijn kritiek op X met de woorden: “De nutteloosheid van TAO is echt spectaculair.” Toch heeft Bittensor, iets meer dan een jaar na zijn beursdebuut, zich een weg gebaand naar de top 50 van cryptocurrencies als Bitcoin en andere cryptocurrencies worden gerangschikt op marktkapitalisatie. Bittensor adverteert met de realisatie van kunstmatige intelligentie als crypto. Maar hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Wall nam TAO onder de loep. Het netwerk van Bittensor bestaat uit verschillende subnetten en één daarvan biedt aan om teksten te maken. Net als bij ChatGPT moeten gebruikers een prompt opgeven, d.w.z. een ruwe specificatie van het onderwerp. Computers in het Bittensor subnet beginnen dan met het voltooien van de taak. Ze gebruiken wijdverspreide tekstprogramma’s zoals Zephyr, die vaak zelfs getraind zijn met ChatGPT. De verschuiving naar de crypto-oplossing bij Bittensor is dat TAO’s worden uitgedeeld als beloning voor het voltooien van de teksttaak met behulp van kunstmatige intelligentie. Hier wordt de bonus dan gemeten aan de hand van hoe goed het antwoord waarschijnlijk was. Om dit te meten vergelijkt Bittensor antwoorden en classificeert antwoorden die veel overeenkomsten hebben met andere suggesties als goed.

Bittensor draait rondjes om zichzelf heen

Bittensor verkoopt deze aanpak als “decentralisatie”, schrijft Wall. Maar in de praktijk kopiëren de miners liever antwoorden van elkaar, zegt Wall, omdat dit de veiligste manier is om hun TAO-betalingen te ontvangen – (bijna) identieke antwoorden worden automatisch als nuttig gecategoriseerd. Wall geeft de vraag “Wat is water?” als voorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie wordt opgeblazen door Bittensor. Het antwoord zal zijn “Water is een chemische verbinding met de molecuulformule H2O” – wat Wikipedia overigens ook zou geven. Maar bij Bittensor hebben duizenden computers in het netwerk inmiddels de vraag ontvangen, het antwoord van elkaar gekopieerd en zijn ze TAO aan het verzamelen.

Het concept van Bittensor wordt momenteel door de markt gewaardeerd op ongeveer 3,6 miljard US dollar; het doel van TAO is om een betaalmiddel te zijn voor het stellen en oplossen van taken op het gebied van kunstmatige intelligentie. Volgens Wall heeft Bittensor echter niet eens een module voor normale gebruikers om taken in te voeren. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: iedereen die in het dagelijks werk te maken heeft gehad met kunstmatige intelligentie kent en waardeert ChatGPT. Als je Bittensor als alternatief zou willen gebruiken, zou je eerst een netwerkdeelnemer moeten worden met een eigen node. En de reacties van Bittensor’s kunstmatige intelligentie zijn voorspelbaar vergelijkbaar met die van ChatGPT en worden verder afgevlakt door het TAO beloningssysteem.

Conclusie: Bittensor lijkt een moeilijke noot om te kraken – modewoorden onder het vergrootglas

Eric Wall heeft in het verleden al gelijk gekregen met zijn waarschuwingen voor cryptocurrencies als Cardano (ADA) en IOTA, waarbij hij ook reclamebeloftes tegenover de werkelijkheid zette. Nu was Bittensor aan de beurt, en in zijn beoordeling gebruikt Wall uitdrukkingen als “idiote kopers” en “stuurt TAO naar nul”. Na zijn test weet hij zeker dat het echte doel van Bittensor gewoon is om cryptogeld te drukken en rijk te worden met de modewoorden “kunstmatige intelligentie” en “decentralisatie”. ChatGPT zou alle taken efficiënter kunnen afhandelen dan Bittensor omdat er geen zinloze congruente meervoudige antwoorden worden geproduceerd.

De prijscurve van TAO was echter niet onder de indruk van de fundamentele kritiek van Wall en wordt nu verhandeld op ongeveer 550 USD, een stijging van 10 procent op de dag. Dit doet denken aan andere projecten in de cryptogeschiedenis die een kleine kring van initiatiefnemers rijk maakten met goede timing en marketing en achteraf gezien volkomen zinloos en overbodig waren. Onder beleggers die op zoek zijn naar duurzame blockchainoplossingen is Bittensor nu echter voorlopig verbrand – misschien kunnen toekomstige upgrades nog toegevoegde waarde opleveren voor TAO.




  “

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*