IOTA EVM: Lancering kwam niet in Q1 zoals beloofd

IOTA had de integratie van de Ethereum Virtual Machine (EVM) aangekondigd voor Q1 2024. In plaats daarvan vindt nu echter een zachte lancering plaats, die lang kan duren. Zijn de verwachtingen van IOTA weer te hoog gespannen?

Dominik Schiener, CEO van de IOTA Foundation, probeert al maanden een optimistische sfeer te verspreiden. De opening van een IOTA kantoor in Abu Dhabi eind vorig jaar was bedoeld om een signaal af te geven, net als de activering van de Ethereum Virtual Machine (EVM). Maar opnieuw zijn de grote IOTA plannen stil komen te liggen. Dit komt doordat het EVM-project zijn aangekondigde lanceerdatum heeft gemist. In november beloofde de IOTA Foundation via X dat de EVM in Q1 2024 live zou gaan en deuren zou openen voor gedecentraliseerde financiën (DeFi), gaming en dapps.

Het tweede kwartaal is nu begonnen en het laatste statusrapport over de IOTA EVM klinkt ontnuchterend. Phylo van de IOTA Foundation noemt ongeveer een half dozijn details die nog moeten worden afgerond met betrekking tot EVM, waaronder een moderne portemonnee, indexproviders en oracle services. Hoewel de IOTA EVM al live is, is deze nog niet open voor normale gebruikers en nog niet volledig functioneel. Er wordt gehoopt dat mensen zich realiseren dat de lancering van een EVM met een functionerend ecosysteem en bruikbare apps niet iets is dat in een paar dagen gebeurt. “Daarom noemen we het een soft launch,” is de huidige woordkeuze van de IOTA Foundation.

Waarnemers vragen zich echter af waarom de IOTA Foundation hoge verwachtingen had van EVM en vervolgens het schema annuleerde. EVM is een veelgebruikte standaardmodule in de crypto-industrie en is al live in meer dan 150 projecten. IOTA had de EVM al in 2023 gelanceerd met het zijproject Shimmer (SMR), maar ontmoette weinig respons. Qua technologie en inhoud had IOTA al ervaring plus meer dan vier maanden voorbereidingstijd. Het is nog niet besloten wanneer de EVM werkelijkheid wordt bij IOTA. Er is een begeleidende marketingcampagne gepland, waarvan de lancering nog niet is gepland.

Conclusie: IOTA zonder momentum – kan EVM problemen oplossen?

Een uitdaging voor IOTA is natuurlijk om externe projecten te inspireren die de EVM voeden met ideeën en toepassingen. Het doel is om een valse start voor de IOTA EVM te voorkomen, maar aan de andere kant is het geduld op. Dit komt omdat de geschiedenis van IOTA herhaaldelijk gepaard gaat met beloften die niet waargemaakt kunnen worden. De prominente personeelsversterking die Schiener had aangekondigd voor de IOTA Foundation is bijvoorbeeld ook al maanden niet doorgegaan. Met dergelijke externe communicatie schaadt de stichting onder Schiener het vertrouwen en bewijst ze zichzelf geen dienst.
“
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*