BNB Chain gehackt: schade geschat op 100 miljoen dollar

De Binance Smart Chain (BSC), ook bekend als de BNB Chain, is gecompromitteerd door hackers. De schade wordt geschat op ongeveer 100 miljoen dollar. Een reboot van de blockchain wordt vandaag verwacht.

Rond de Binance Smart Chain (BSC) is de afgelopen jaren een groot ecosysteem ontstaan, waarbij de DeFi en de blockchain gaming divisies dagelijks honderden miljoenen US dollars aan volume genereren. Maar vrijdagavond werd de BSC offline gehaald omdat er een beveiligingslek was ontdekt. Dit werd gemeld via Twitter en in een andere tweet schatte het team achter de BSC de schade aanvankelijk op 70 tot 80 miljoen dollar. Binance CEO Changpeng Zhao kondigde even later aan dat 100 miljoen US dollar zou moeten worden afgeschreven als gevolg van de hack.

Op vrijdagochtend heeft de BSC een herstart voorbereid. Node-exploitanten werd gevraagd een update voor hun software te installeren zodat het veiligheidsgat na de herstart van de BSC zou worden gedicht. Voor zover bekend hebben de aanvallers het niet gemunt op de tegoeden van beleggers. In plaats daarvan maakten ze gebruik van een programmeerfout in een brug van de BSC naar andere ecosystemen en konden zo Binance Coin (BNB) dupliceren. Deskundigen merken op dat de schade veel groter had kunnen zijn als de hack niet zo vroeg was opgemerkt en de BSC daardoor was “stilgelegd”.

Wat opvalt in de situatie en anders vaak vergeten wordt: De snelle reactie en gecoördineerde herstart van de BSC zijn alleen mogelijk omdat het aantal cruciale netwerkpunten kunstmatig beperkt is. Binance-baas CZ bedankte ongeveer 20 exploitanten van BSC-superknooppunten voor hun snelle steun. Critici beschouwen dit als een verder bewijs dat de BSC niet erg gedecentraliseerd is. Ook Solana (SOL) heeft dergelijke kritiek te verduren gehad tijdens haar herhaalde netwerkonderbrekingen.

Conclusie: Binance Smart Chain met imagoschade door hack

De noodstop van de BSC maakte ook transacties van Binance Coin en andere cryptocurrencies die tot het ecosysteem behoren urenlang onmogelijk. Binance verwacht na de herstart de reguliere activiteiten te hervatten. De koers van BNB kelderde kortstondig met enkele procenten nadat de hack bekend werd, maar corrigeerde zichzelf weer toen duidelijk werd dat er geen beleggersgelden direct gevaar liepen. De schade aan het imago van het BSC en Binance Coin ecosysteem kan echter niet worden genegeerd en het is te hopen dat het incident transparant wordt afgehandeld.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*