De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple (XRP) gaan over tot een zijsprong in hun rechtszaak. De SEC wil nu dat derden die een nieuwe aanvraag hebben ingediend, worden uitgesloten.
Van buitenaf gezien wordt de rechtszaak tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple over XRP een verhaal zonder einde. In december 2020 klaagde de SEC Ripple aan en 22 maanden later is er nog steeds geen einde in zicht. Het meest recente voorbeeld: met de betaaldienstverlener I-Remit en de vliegdienst Tapjets hebben twee bedrijven onlangs een standpunt ingenomen als zogenaamde “amicus curiae” (Latijn: “vriend van de rechtbank”). De reden hiervoor is dat het Amerikaanse recht derden toestaat toestemming te vragen om te procederen als zij zien dat hun belangen in een lopende zaak worden geschaad.
I-Remit heeft verklaard dat het bewijs wil presenteren dat XRP in zijn sector als overbruggingsvaluta wordt gebruikt. Tapjets daarentegen wil presenteren hoe en waarom het XRP als betaalmiddel accepteert. Beide bedrijven steunen dus indirect de lijn van Ripple om XRP te definiëren als een cryptocurrency in praktisch gebruik en zo XRP te onderscheiden van effecten en speculatieve investeringen. Nu heeft de SEC gereageerd en vraagt de rechtbank noch I-Remit noch Tapjets toe te laten als “amicus curiae”. Ten eerste kwamen de aanvragen te laat en ten tweede was de invloed van Ripple op de bedrijven mogelijk, aldus de redenering van de SEC.
Ripple ontkende de beschuldigingen onmiddellijk, zoals gedocumenteerd door proceswaarnemer James Filan op Twitter. De advocaten van Ripple schreven dat zij geen nauwe banden hadden met de genoemde bedrijven en dat de Amerikaanse rechtspraktijk normaal gesproken een laat verzoek om “amicus curiae” toestaat. De SEC zou eerder een blik op haar eigen neus moeten werpen en zich moeten afvragen waarom ze dergelijke aanvragen niet zelf heeft onderzocht voor de vrijstelling van XRP, zeggen ze nogal schaamteloos. Nu moet de rechtbank in New York beslissen wat er met I-Remit en Tapjets moet gebeuren. In september had zij de Amerikaanse blockchainvereniging Chamber of Digital Commerce (CDC) geaccepteerd als “amicus curiae”.
Conclusie: weer een vermeende podiumoverwinning voor Ripple tegen SEC
De SEC schetst een steeds slechter beeld in de rechtszaak tegen Ripple; al maandenlang zijn de advocaten van het agentschap bezig met vertragingstactieken, ook met betrekking tot de beroemd geworden “Hinman speech”. De pro-XRP-argumenten van I-Remit en Tapjets zijn waarschijnlijk niet relevant voor de definitieve uitspraak, zoals reeds blijkt uit de gevraagde bijzondere status “Amicus Curiae”. Maar de SEC handelt niet soeverein als ze derden gewoon de mond wil snoeren. Tenminste moreel gezien kan Ripple de huidige situatie als een winstpunt bestempelen.
Leave a Reply