BNB Chain: Upgrade na 100 miljoen hack – ecosysteem weer stabiel

Vorige week schokte een grootschalige hack de BNB-keten. De kern van het ecosysteem rond Binance Coin moest tijdelijk worden stilgelegd. Nu is een upgrade live en zijn de normale werkzaamheden hervat.

Op 7 oktober onderging de Binance Smart Chain (BSC) de eerste noodstop in zijn geschiedenis. De reden was de exploitatie van een beveiligingslek in een brug van de BSC naar de BNB Chain, de twee blockchains die de spil vormen van het Binance Coin (BNB) ecosysteem. In een officieel rapport over de incidenten wordt uitvoerig uitgelegd hoe de schade beperkt bleef tot ongeveer 100 miljoen dollar en waarom de middelen van klanten niet door de hack werden getroffen. Maar net zo belangrijk: De BSC is weer volledig functioneel, zo meldt het team op Twitter.

Volgens dit bericht is een upgrade voor de Node-software met succes geïnstalleerd, waardoor het eindelijk weer mogelijk is Binance Coin en altcoins op basis van de BSC te storten en op te nemen. Wat duidelijk wordt door terug te kijken naar de hack: De schade had meer dan 500 miljoen dollar kunnen bedragen als er niet snel en gecoördineerd was ingegrepen door netwerkpunten die de aanval “bevroren”. De aanvallers slaagden er met name in om 2 miljoen Binance-munten (marktwaarde: 570 miljoen dollar) te dupliceren. Maar voordat ze de buit volledig konden verplaatsen naar andere ecosystemen, werden de uitgangen gesloten.

Noodafsluitingen zoals die bij BSC zijn een doorn in het oog van delen van de cryptoscene omdat ze aantonen dat de decentralisatie van een blockchain in dergelijke gevallen niet ver gevorderd is. In zijn onderzoeksrapport schrijft BSC dat 26 van de “superknooppunten” die transacties kunnen valideren, actief waren op het moment van de aanval. Het duurde ongeveer vijf uur om ze te verzoenen. In de toekomst wil de BSC steunen op ten minste 41 “superknooppunten” om beschuldigingen van een gebrek aan decentralisatie te weerleggen. Ondertussen heeft het BSC-ontwikkelingsteam al aangekondigd hoe het de veiligheid wil verhogen, vooral in de bruggen die bestaan tussen het BSC en andere blockchains.

Conclusie: Binance Chain kwetsbaar – maar markten reageren rustig

Hoewel Binance Coin een aanzienlijk wekelijks verlies van 10 procent heeft geleden sinds de hack, is het nog steeds in lijn met de gemiddelde trend van de markt als geheel. Als maatstaf voor het BSC-ecosysteem is BNB dus ontsnapt met een “blauw oog” in het voordeel van de beleggers, wat waarschijnlijk ook kan worden verklaard door het feit dat de middelen van de klanten niet rechtstreeks door de aanval zijn getroffen. Het blijft interessant: De markten zien de kritiek op de zwakke decentralisatie van de BSC blijkbaar niet als een reden om het ecosysteem in twijfel te trekken. In plaats daarvan werd stilzwijgend toegejuicht dat het relatief kleine aantal “superknooppunten” het mogelijk maakte de BSC überhaupt in de “pauzestand” te zetten en zo ergere schade te voorkomen.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*