Ripple (XRP) krijgt steun van derden in rechtszaak tegen SEC

Zogenaamde “amicus curiae” nemen het op voor XRP in de rechtszaak van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Ripple. De SEC had eerder geprobeerd de toelating van deze derden juridisch te verhinderen.

In wat de laatste fase zou moeten zijn van het proces tussen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en Ripple (XRP), spreken derden in de rechtszaal als “amicus curiae”. Zij maken gebruik van een facet van het Amerikaanse recht dat partijen die niet rechtstreeks bij een zaak betrokken zijn, de mogelijkheid biedt opmerkingen te maken wanneer zij zien dat hun belangen worden geschaad. Medio september had de Amerikaanse blockchainvereniging Chamber of Digital Commerce (CDC) deze optie genomen en de stelling van de SEC dat cryptocurrencies zoals XRP als “effecten” moeten worden geclassificeerd en dus goedkeuring behoeven, algemeen verworpen. Daarna had de SEC geprobeerd verdere verzoeken om “amicus curiae” af te wijzen.

Maar de rechtbank in New York stelde de SEC in het ongelijk, zoals proceswaarnemer James Filan meldt via Twitter. Bijgevolg zijn nu ook de luchtvaartdienst Tapjets en de financiële dienstverlener I-Remit toegelaten als “amicus curiae”. I-Remit publiceerde onmiddellijk een stuk voor de rechtbank, waarin in detail wordt uitgelegd hoe XRP in de dagelijkse praktijk wordt gebruikt.

Volgens I-Remit vertrouwt het op Ripple ODL (On Demand Liquidity). Met deze dienst wordt XRP gebruikt als brugvaluta voor grensoverschrijdende transacties. I-Remit noemt voordelen voor deze methode zoals onafhankelijkheid van de openingstijden van klassieke banken en lage kosten. Ripple ODL met XRP heeft echter geen speculatief karakter en wordt zeker niet opgevat als een investering met winstoogmerk, verzekert I-Remit. Zij heeft eerder de indruk dat de SEC het principe van XRP verkeerd inschat. I-Remit heeft zijn hoofdkantoor in de Filipijnen en verwerkt wereldwijd betalingsdiensten, vaak met behulp van XRP en Ripple ODL.

Een verklaring van Tapjets, nu ook officieel “Amicus Curiae”, is nog in behandeling. Het bedrijf accepteert XRP als betaalmiddel voor zijn vliegdiensten en zal naar alle waarschijnlijkheid ook voor Ripple pleiten. Daarnaast schreef journalist Eleanor Terrett op Twitter dat volgens haar informatie binnenkort nog drie aanvragen voor “amicus curiae” worden verwacht van partijen die ook de kant van Ripple en XRP willen kiezen.

Conclusie: US Securities and Exchange Commission steeds meer geïsoleerd in de zaak tegen Ripple

De procedure van de SEC tegen Ripple heeft nu 22 maanden geduurd. Een uitspraak wordt door zowel proceswaarnemers als Ripple CEO Brad Garlinghouse pas in 2023 verwacht. De “amicus curiae” die nu voor Ripple en XRP pleiten zijn niet noodzakelijk relevant voor het vonnis, maar geven op zijn minst steun aan. De SEC, daarentegen, heeft tot dusver geen “amicus curiae” aan haar zijde en blijft het moeilijk vinden om haar aanklacht overtuigend met bewijsmateriaal te vullen. Maar tot nu toe zijn er geen tekenen van een minnelijke schikking tussen de SEC en Ripple, dus het juridische geschil over XRP wordt een verhaal zonder einde.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*