BNB Chain wordt basis voor digitale staatsmunt van Kazachstan

Kazachstan overweegt de invoering van een digitale staatsvaluta (CBDC), die de lokale munt tenge zal weerspiegelen. Volgens Changpeng Zhao, CEO van Binance, is de BNB Chain bedoeld om als technologische basis te dienen.

Het onderwerp van digitale staatsvaluta’s (CBDC) zoals een e-euro houdt centrale banken wereldwijd bezig. Cryptobedrijven zoals Ripple voelen de kans om hun technologische oplossingen te gebruiken in CBDC’s. Nu doet ook Binance mee en heeft in Kazachstan een geïnteresseerde partij gevonden, die zich kan voorstellen zijn geplande digitale tenge via de BNB-keten te organiseren. Dit werd aangekondigd door Binance CEO Changpeng Zhao op Twitter. CZ volgde even later en specificeerde de aankondiging. De integratie van de toekomstige CBDC van Kazachstan in de BNB-keten is dus al een uitgemaakte zaak.

In Kazachstan, waar ongeveer 19 miljoen mensen wonen, zijn de plannen voor een CBDC al ver gevorderd. De centrale bank publiceerde begin juli een memorandum, dat voorziet in een definitief besluit over de invoering van de digitale tenge tegen eind 2022. Een gesloten testfase met burgers en bedrijven is al aan de gang. Volgens Changpeng Zhao ziet Binance een groot potentieel in het creëren van een brug voor de digitale tenge naar de crypto-industrie via de BNB Chain. Hij denkt zeker aan het ecosysteem rond de BNB Chain, waar Decentralised Finance (DeFi), blockchain gaming, NFT’s en andere innovatieve use cases de norm zijn, die het traditionele banksysteem niet biedt.

Enigszins verrassend in de presentatie van CZ is dat Kazachstan gedecentraliseerde technologie omarmt met de BNB Chain, die het moeilijk maakt om bijvoorbeeld rekeningen te bevriezen of te blokkeren. Want in de hoofdstad Astana regeert president Qassym Shomart Toqaev met harde hand en stuurde hij in januari zelfs politieagenten op pad met het bevel te schieten om demonstraties van de oppositie tegen te houden. Honderden doden en duizenden arrestaties waren het gevolg. De vraag hoe gedecentraliseerd en anoniem een CBDC moet zijn, speelt ook een fundamentele rol in de besprekingen, bijvoorbeeld door de Europese Centrale Bank, over een e-euro. Kazachstan is blijkbaar bereid zijn controle over de toekomstige digitale tenge met de BNB-keten te verzachten in ruil voor internationale en veelbelovende use cases.

Conclusie: Binance en de Kazachse CBDC – meer dan een imagokwestie

Het Binance Coin (BNB) ecosysteem zou een prominente nieuwkomer krijgen via een digitale tenge als Kazachstan’s CBDC als de door CZ aangekondigde deals uitkomen. Kazachstan zou op zijn beurt profiteren van beproefde technologie en nieuwe investeringsmogelijkheden voor zijn burgers. Binance moet er echter ook op voorbereid zijn dat de mantra van een apolitieke houding dan aan geloofwaardigheid inboet.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*