BNB Keten bereidt zich voor op updates en meer concurrentie in 2023

De BNB Chain, ook bekend als de Binance Smart Chain (BSC), vormt het hart van een groeiend ecosysteem. Een recente analyse belicht de stand van zaken en kijkt vooruit naar de uitdagingen voor 2023.

Binance staat onder beleggers in de eerste plaats bekend als de grootste cryptobeurs ter wereld. Maar wie geïnteresseerd is in sectoren als gedecentraliseerde financiering (DeFi) of blockchain gaming is ook bekend met de BNB Chain, die vroeger Binance Smart Chain (BSC) heette. Met de BNB Chain heeft Binance een concurrerend netwerk gecreëerd waarin Binance Coin (BNB) als basisvaluta kan worden gebruikt en dat een breed scala aan toepassingen mogelijk maakt. In een recent rapport heeft de crypto-analysedienst Messari de stand van zaken rond de BNB-keten samengevat en een vooruitblik gewaagd voor 2023.

Positief is volgens Messari dat ondanks de onrust in het crypto-jaar 2022 het ontwikkelingswerk aan de BNB Chain volgens plan is verlopen. Een belangrijke mijlpaal was de activering van sidechains, waardoor DApps extra capaciteiten konden krijgen. Ook hier wordt de integratie van zkBNB al getest, wat de prestaties nog eens zou moeten verhogen. Een activering van zkBNB voor de BNB-keten wordt verwacht in Q1 2023.

In absolute cijfers gepresenteerd door Messari, is de BNB Chain de marktleider in termen van dagelijkse transacties met 3,4 miljoen, en laat het concurrerende ecosystemen zoals die rond Ethereum (ETH) of Polygon (MATIC) achter zich. Groei en piekwaarden werden ook waargenomen in het aantal portemonnees als indicator van de aantrekkingskracht van de BNB-keten. In het DeFi-segment tonen de gegevens van DeFiLlama echter een inhaalbeweging aan; hier komt de BNB-keten tot ongeveer 5 miljard US dollar aan geïnvesteerd kapitaal en concurreert met Tron (TRX) om de tweede plaats onder de belangrijkste ecosystemen. Ethereum blijft de maat aller dingen met bijna 30 miljard US dollar aan kapitaal toegewezen aan DeFi.

Minpuntje voor de BNB-keten is de hack van oktober 2022, waardoor een noodstop van het netwerk nodig was. Hoewel bij de aanval geen geld van klanten in gevaar kwam, heeft het incident het vertrouwen in BNB Chain geschaad. Messari wijst ook op meer decentralisatie bij BNB Chain als een van de taken voor 2023, waarbij het aantal goedgekeurde nodes voor het valideren van transacties aanzienlijk wordt verhoogd en critici die BNB Chain beschuldigen van “pseudo-decentralisatie” worden ontkracht.

Conclusie: BNB Chain een groeimotor voor het Binance ecosysteem

Messari noemt het “concurrentievermogen” voor de BNB-keten, waarbij hij bijvoorbeeld wijst op goed gevulde fondsen waarmee ontwikkelaars en projecten worden aangetrokken. Uiteindelijk komt het momentum ook Binance en BNB ten goede. Anderzijds heeft CEO Changpeng Zhao (CZ) herhaaldelijk verklaard dat hij de onafhankelijkheid van de BNB-keten wil bevorderen en de invloed van Binance wil verminderen. CZ weet dat delen van de cryptoscene boos zijn dat de BNB Chain echte decentralisatie mist. Binance en de gemeenschap moeten hier verbeteringen aanbrengen om vanuit het goede uitgangspunt verder te kunnen groeien.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*