Ripple (XRP): prominente advocaat sluit zich aan bij oude Amerikaanse class action rechtszaak

Terwijl Ripple (XRP) moet wachten op een uitspraak in zijn rechtszaak tegen de SEC, bouwt het momentum zich op andere juridische fronten op. Crypto-advocaat John Deaton spreekt zich uit in een class action rechtszaak die in 2020 is aangespannen.

Iedereen die Ripple (XRP) regelmatig volgt, weet dat de rechtszaak van de US Securities and Exchange Commission tegen Ripple de belangrijkste juridische strijd is. Maar ook daarvoor hadden teleurgestelde XRP-beleggers herhaaldelijk rechtszaken tegen Ripple aangespannen, bijvoorbeeld begin 2020 via een class action in Californië. Deze rechtszaak werd gepauzeerd, maar nu lijken de partijen zich voor te bereiden op een voortzetting. Ripple wordt bijgestaan door de prominente crypto-advocaat John Deaton, wiens verzoek tot toewijzing als zogenaamde “amicus curiae” werd ingewilligd.

Deaton vertegenwoordigt al particuliere XRP-beleggers in de zaak SEC v. Ripple, die zich verzetten tegen de regelgevende interventie van de autoriteit. De SEC classificeert XRP als een “effect” en eist punitieve en compenserende schadevergoeding voor de vermeende illegale verkoop van Ripple’s cryptocurrency. De kwestie van de wettelijke status van XRP is ook de spil van de class action in Californië. Als “amicus curiae” mag Deaton nu de belangen van zijn cliënten naar voren brengen, ook al zijn zij tot dusver niet bij de procedure betrokken.

Via Twitter verspreidt Deaton de inschatting van onafhankelijk raadsman James Filan dat minstens 75.000 XRP-beleggers zich uitdrukkelijk niet willen aansluiten bij de schadeclaims die door de class action worden opgeworpen. Daarnaast wil Deaton, net als in de zaak LBRY vs. SEC, de verkoop van XRP op secundaire markten zoals cryptobeurzen legaal laten verklaren. Ripple zou deze strategie van Deaton moeten verwelkomen, het komt immers XRP ten goede.

Conclusie: Ripple en XRP staan voor een juridische test van de zenuwen

Voor zover bekend krijgen andere rechtszaken dan die van de SEC tegen Ripple en XRP voorlopig geen voorrang omdat de rechtbanken rekening willen houden met de doorslaggevende uitspraak uit de mammoetrechtszaak die in de eerste helft van 2023 wordt verwacht. Daar was Deaton er volgens waarnemers in geslaagd om de lijn van de SEC te schudden door aan te tonen dat veel beleggers zich genegeerd voelen door de SEC en aandringen op vrije handel in XRP. Deatons belangrijke onderscheid tussen secundaire markten en directe verkoop van LBRY is ook toegejuicht in de cryptoscene omdat het zou kunnen worden toegepast op XRP. Maar tegelijkertijd moet worden opgemerkt: de juridische vuurproef voor Ripple rond XRP gaat door en een vrijspraak is geenszins gegarandeerd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*