Canadese ex-premier ziet bitcoin als mogelijke reservevaluta

De Amerikaanse dollar moet vrezen voor zijn rol als internationale reservevaluta, zegt de voormalige Canadese premier Stephen Harper. Hij noemt de euro, de yuan en de bitcoin als mogelijke reservevaluta.

De discussie over de vraag of de Amerikaanse dollar zijn positie als de onbetwiste internationale reservemunt op middellange termijn zal kunnen handhaven, heeft een nieuwe prominente stem gekregen in de persoon van Canada’s voormalige premier Stephen Harper. De politicus, die bekend staat als een economische conservatief, zei dat de Amerikaanse dollar in een neerwaartse spiraal zit. Maar met de euro, de yuan en de bitcoin, zei hij dat er alternatieven beschikbaar zijn als reservevaluta. Harper, die de G-7 natie van Canada tien jaar lang leidde, maakte zijn opmerkingen op een investeerdersconferentie. Harper is niet alleen in zijn gedachten over de mogelijke wisseling van de wacht van de Amerikaanse dollar. Onlangs formuleerde Morgan Stanley’s hoofdstrateeg Ruchir Sharma bijvoorbeeld soortgelijke stellingen in een alom geprezen hoofdartikel voor de Financial Times.

Digitale valuta’s in opkomst – Canada’s Stephen Harper onderscheidt zich

Harper heeft voor zijn carrière economie gestudeerd en benadrukt nu dat, ondanks alle onheilsprofetieën, de Amerikaanse dollar een speciale rol zal blijven spelen zolang de VS niet in een “ramp” verandert. De Chinese yuan lijdt onder “willekeurige” invloeden van het leiderschap in Peking, en met de euro is de langdurige onzekerheid over de werkelijke waarde ervan een obstakel voor grotere ambities. Maar Harper ziet ook steeds meer mensen het vertrouwen in de Amerikaanse dollar verliezen en op zoek gaan naar winkels van waarde. Dan komen goud en bitcoin goed van pas, zegt Harper. Valuta’s moeten drie functies vervullen, zegt hij, als ruilmiddel, als rekeneenheid en als waardeopslag. Digitale valuta zou kunnen dienen als betaalmiddel en als rekeneenheid, maar hij betwijfelt hoe Bitcoin zou functioneren als waardeopslag.

Op basis van deze overwegingen heeft Harper ook commentaar geleverd op plannen van centrale banken over de hele wereld om door de overheid gesteunde digitale valuta’s (CBDC) te introduceren. Zolang, zeg maar, een e-euro of e-yuan zijn primaire rol via de centrale bank blijft vervullen om de inflatie te beheersen en de prijsstabiliteit te waarborgen, zijn CBDC’s waarschijnlijk onvermijdelijk, zei hij. Maar als er een tendens is om “wild te experimenteren” en centrale banken hun rol veranderen, is er een gevaar voor de overheid CBDC’s, zei hij. Hij maakt zich zorgen over berichten dat centrale banken die verantwoordelijk zijn voor een CBDC zich ontwikkelen tot een soort “normale bank” en hun rol als “financiële toezichthouder” verliezen.

Conclusie: Canada’s interjectie van onzekerheid over de wereldwijde reservevaluta

De “oudere staatsman” Harper (61) stond er om bekend dat hij iets minder dan tien jaar geleden in zijn rol als minister-president nogal vijandig stond tegenover crypto. In dat opzicht is de verandering van hart opmerkelijk en krijgt het veel aandacht in de Noord-Amerikaanse media. Maar zijn opmerkingen laten veel ruimte voor grotere rollen voor Bitcoin, steeds weer schittert zijn diepgewortelde geloof in de US-dollar. Maar Harper kan nu zeker geciteerd worden wanneer optimisten vertrouwen op Bitcoin om een leidende rol te spelen in de geglobaliseerde wereld.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*