Cardanao (ADA): Testnet voor Alonzo wakkert twijfels aan over praktische slimme contracten

Cardano (ADA) wil op 12 september slimme contracten naar het mainnet brengen met de upgrade Alonzo. Maar het testnet ervoor leidt tot discussies over de vraag of Cardano-slimme contracten praktisch zijn.

Aan het begin van de week genoot Cardano (ADA) nog van een nieuwe all-time high, die werd toegeschreven aan de aanstaande Alonzo upgrade. Sindsdien heeft de prijscurve van Cardano echter veel stoom verloren en is met meer dan 20 procent teruggevallen van iets meer dan 3 Amerikaanse dollar tot onder de 2,40 Amerikaanse dollar. Naast verliezen op de algemene markt voor cryptocurrencies, is de reden voor de aanzienlijke afwaarderingen bij ADA de technische kritiek op het concept van Alonzo Smart Contracts.

Eric Wall, hoofd van de crypto-investeringsfirma Arcane Assets, is bijzonder sceptisch. Op Twitter en elders is Wall van mening dat Cardano met Alonzo niet in staat is om de typische taken in de afdeling DeFi uit te voeren. Ook Mineswap, een project dat een gedecentraliseerde crypto-uitwisseling (DEX) op Cardano wil opzetten, heeft zich voorlopig moeten terugtrekken en zijn tests daarvoor moeten annuleren. De kern van de zaak is hoe transacties en slimme contracten op Cardano onder Alonzo moeten worden afgehandeld.

In het testnet bleek dat orders vaak mislukten met de aanduiding dat UXTO (Unspent Transaction Output) al bezet was in het beoogde blok van de Cardano-blockchain. In vereenvoudigde termen betekent dit dat een blok op Cardano Alonzo in zijn huidige vorm slechts één smart contract kan bevatten en geen meervoudige handtekeningen ondersteunt. De complexiteit van DeFi is echter juist afhankelijk van diensten die op gedecentraliseerde wijze in real time slimme contracten met vele contractpartijen organiseren en verwerken.

Sommige critici spreken reeds van een “dood van Cardano” gezien de onverwachte complicaties met Alonzo. Wall trekt een weinig vleiende vergelijking met IOTA en merkt op: Cardano praat al 6 jaar over smart contracts en dus nog langer dan IOTA over de afschaffing van de centrale coördinator aldaar, die al 5 jaar niet tot stand is gekomen. De teneur van deze stemmen is duidelijk: slimme contracten onder Alonzo bij Cardano dreigen een doodgeboren kindje te worden.

Cardano verdedigt zich tegen kritiek op Alonzo

Maar Cardano wil de harde kritiek niet accepteren en vuurt terug. Input Output, het bedrijf achter ADA, maakt het duidelijk via Twitter en een blogbericht: Wat er nu in het testnet bij Alonzo gebeurt, is geen verrassing. UXTO op zich biedt een sterke beveiliging en vaste transactiekosten, wat als een pluspunt moet worden beschouwd. In de UXTO-variant van Cardano zijn parallelle acties mogelijk, waarmee het one-block probleem kan worden opgelost.

Cardano-oprichter Charles Hoskinson was ook snel om zich uit te spreken via Twitter en beschuldigde critici van “FUD” en geschreeuw. Wat de inhoud betreft, zegt Hoskinson dat er nu al een voorstel ligt voor de wijze waarop Alonzo door een update kan worden verbeterd. Andere Cardano-projecten dan Mineswap worden ook gesteund door Upgrade Alonzo. SundaySwapLabs, bijvoorbeeld, vindt in een blogbericht dat de bezwaren vooral technisch onjuist zijn, omdat zij de terugvalopties onderschatten. Hiertoe behoren oplossingen waarbij een centrale instantie erop toeziet dat slimme contracten parallel worden uitgevoerd.

Conclusie: ADA aangetast – maar Alonzo komt nog op 12 september

Vanaf vandaag houdt Cardano vast aan de lancering van Alonzo op 12 september, en riskeert daarmee de lakmoesproef of er onder ADA na de upgrade daadwerkelijk DeFi-projecten met een grotere liquiditeit zullen worden opgezet. Want de gepresenteerde details doen inderdaad twijfels rijzen over de vraag of beproefde concepten van het DeFi onder Alonzo kunnen worden gerealiseerd. Hoskinson, als boegbeeld van Cardano, wordt in deze situatie negatief beïnvloed door zijn communicatiebeleid, dat vaak als arrogant wordt ervaren.

Voor ADA komt de discussie op een ongelegen moment. Terwijl de prijs van Bitcoin (BTC) en toonaangevende altcoins sinds gisteravond (dinsdag) drastisch is gekelderd, wegen twijfels over Alonzo verder op ADA. Cardano is plotseling van een van de winnaars van de week met een all-time high naar een prominente wankele kandidaat gegaan.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*