IOTA Foundation sluit zich aan bij EU blockchain project EBSI

De IOTA Foundation is geselecteerd voor de shortlist van projecten die een EU-brede blockchain, EBSI, zouden kunnen bouwen. Het EBSI moet in de toekomst zorgen voor de uitwisseling van officiële gegevens.

Onder de naam EBSI voor European Blockchain Services Infrastructure willen de EU-lidstaten een infrastructuur creëren die bijvoorbeeld digitale identiteiten, belastinggegevens of certificaten veilig documenteert en over de landsgrenzen heen beschikbaar maakt. Volgens een blogbericht heeft de IOTA Foundation in een eerste selectieronde van meer dan 30 kandidaten de overhand gekregen om tot de 7 projecten te behoren die EBSI in de praktijk kunnen brengen. IOTA heeft de krachten gebundeld met de internationaal actieve Software AG in EBSI en hoopt nu, na nog twee selectierondes, vanaf 2022 verder aan boord te zijn bij de ontwikkeling van EBSI. De IOTA Foundation heeft niet alleen prestige te verwachten, maar ook geld. In eerste instantie is een bedrag van ruim 6 miljoen euro aan overheidsmiddelen voor het EBSI uitgetrokken.

Met haar Tanglenet acht IOTA zich goed toegerust om kerntaken bij EBSI over te nemen. Dit komt doordat de structuur van het Tanglenet het mogelijk maakt kosteloos opzoekingen te doen en handelingen te verrichten, zoals die welke plaatsvinden wanneer een document wordt afgestempeld. IOTA als cryptocurrency is dan zeer geschikt om kleine bedragen voor dergelijke diensten te betalen. Een ander voordeel van Tanglenet is dat IOTA een goede energiebalans heeft omdat er niet gedolven hoeft te worden. Bovendien heeft IOTA al ervaring met proefprojecten rond digitale identiteiten die voldoen aan de strenge EU-voorschriften inzake gegevensbeveiliging en digitale zelfbeschikking.

Volgens de zelfvertegenwoordiging is het EBSI reeds begonnen met het opzetten van knooppunten als netwerkpunten in de EU-landen. In Duitsland ligt de verantwoordelijkheid voor de samenwerking met het EBSI bij het Bondsministerie voor Economische Zaken en Energie. De IOTA Foundation, gevestigd in Berlijn, hoopt waarschijnlijk op steun van hieruit. Bij de andere 6 voorgeselecteerde EBSI-partners wordt België vertegenwoordigd door twee ondernemers die goede contacten in Brussel hebben.

Conclusie: IOTA Stichting met Europese perspectieven

Dat is gebleken uit het getouwtrek over het EU-vaccinatiepaspoort in de Coronatijd: Brussel heeft het potentieel van blockchainoplossingen voor veel gebieden van het dagelijks leven erkend. Maar welke partners vervolgens met de uitvoering worden belast, is ook altijd een politieke beslissing. De IOTA Foundation lijkt gelijk te hebben dat een verder ontwikkeld Tanglenet goed zou kunnen passen bij EBSI. Wat nu nodig is, is inzet en een lobby om door het scherpe selectieproces heen te komen en IOTA daadwerkelijk een leidende positie binnen EBSI te geven.


Als u nog geen Binance-account heeft, kunt u hier een Binance-account aanmaken en 10% op de kosten besparen, u kunt hier alles te weten komen wat u moet weten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*