Cardano (ADA): Debuut voor stablecoin DJED – belangrijke toevoeging aan het ecosysteem

Het ecosysteem van Cardano (ADA) omvat nu een native stablecoin. DJED is live en wekt de hoop dat Cardano niet alleen marktaandeel wint in de Decentrale Financiën (DeFi) ruimte.

Letterlijk op de valreep is de voor januari aangekondigde lancering van de stablecoin DJED in het Cardano-ecosysteem (ADA) toch nog gelukt. Op de laatste dag van de maand kondigde het team achter DJED via een blogpost het “begin van een nieuw tijdperk” aan. DJED wordt gerund door COTI, een cryptobedrijf gespecialiseerd in financiële diensten.

Volgens haar website heeft DJED op dag één al ongeveer 10 miljoen US dollar aan kapitaal opgehaald. Als stablecoin wordt de DJED geacht de Amerikaanse dollar 1:1 te weerspiegelen en zijn stabiliteit te ontlenen aan een duidelijke overcollateralisatie. Er geldt een tweeledig concept: Cardano (ADA) is de nummer één dekking en de reserves in ADA moeten de waarde van de uitgegeven DJED met minstens 400 procent overschrijden. Als de prijs van ADA drastisch daalt en de stabiliteit van DJED in gevaar komt, zou een andere nieuwe token, SHEN genaamd, een tweede dekking zijn. SHEN kan ook worden gekocht voor Cardano en wordt geacht in normale tijden bonussen te leveren als parate reserve voor DJED.

Het principe van DJED werd aanvankelijk omschreven als een “algoritmische stablecoin”, wat onaangename herinneringen opriep aan Terra UST. De algoritmische stablecoin UST gesteund door Terra (LUNA) wankelde eerst in mei 2022, stortte daarna in en nam het hele ecosysteem mee. Dit is nog een reden waarom COTI nu naar DJED verwijst als een “over-hedged stablecoin”. Cardano heeft momenteel een marktkapitalisatie van ruim 13 miljard dollar.

Bij de lancering zal DJED worden verhandeld op verschillende gedecentraliseerde cryptobeurzen zoals MinSwap; de gecentraliseerde cryptobeurs Bitrue zal zich vandaag, woensdag, aansluiten. De lancering van DJED gaf ook een impuls aan de prijscurve van Cardano, die in de afgelopen 24 uur met ongeveer 6 procent steeg en daarmee de algemene markttrends overtrof. DefiLlama-gegevens tonen een aanzienlijke toename van de instroom van Decentralised Finance (DeFi) kapitaal onder Cardano, mede door nieuwe opties via DJED.

Conclusie: Stablecoin DJED moet zich bewijzen onder Cardano

De komende maanden en weken zullen moeten uitwijzen of het concept van DJED werkt. De ervaringen met de ramp met Terra UST zijn verwerkt in DJED en hebben geleid tot de twee afdekkingsniveaus. Maar zij zullen waarschijnlijk pas onder reële omstandigheden worden getest wanneer de marktkapitalisatie van DJED aanzienlijk stijgt. Voorlopig mag Cardano blij zijn dat het met de stablecoin een belangrijk stukje van de puzzel in het ADA-ecosysteem in handen heeft.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*