FLOKI: Memecoin wil zichzelf veiliger maken door DeFi brug af te schaffen

In een referendum over Memecoin FLOKI heeft de gemeenschap gestemd om haar eigen brug tussen de Ethereum (ETH) en Binance Coin (BNB) ecosystemen af te schaffen om veiligheidsredenen.

Memecoins zoals Dogecoin (DOGE) of Shiba Inu (SHIB) zijn controversieel in de cryptoscene; hun speculatief potentieel overstijgt gewoonlijk hun gebruikswaarde. FLOKI is bekend naar de hond van Elon Musk, de Tesla-baas belijdt zijn sympathie voor Memecoins en vooral Dogecoin. Wat dat betreft hoeft u niet per se al van FLOKI gehoord te hebben; ruim anderhalf jaar na de lancering staat FLOKI op de 200e plaats van de meest gekapitaliseerde cryptocurrencies.

Maar nu trekt een ongewone manoeuvre bij FLOKI meer aandacht. Zoals uit een officiële blogpost blijkt, is in een referendum met een overweldigende meerderheid van 99,7 procent besloten om bijna 5 biljoen FLOKI met een theoretische waarde van iets meer dan 100 miljoen US dollar te vernietigen. Door dit proces, dat in crypto-jargon “branden” wordt genoemd, wil FLOKI het mogelijk maken een brug tussen de ecosystemen van Ethereum (ETH) en Binance Coin (BNB) op te heffen die in de begindagen werd opgezet.

Volgens FLOKI was deze “brug” een garantie voor kapitaalafwikkeling in de eerste maanden, omdat beleggers hun FLOKI daar gemakkelijk konden overschakelen van de versie voor Ethereum naar die voor Binance Coin of omgekeerd. Maar intussen heeft FLOKI zich zo goed op de markt gevestigd dat het niet langer nodig is een eigen brug te ondersteunen, zeggen ze. De voor 9 februari geplande sluiting van de brug zal ook een veiligheidsrisico wegnemen. Deskundigen hebben vastgesteld dat ongeveer 50 procent van de verliesbedragen van hacks in de divisie Decentralised Finance te wijten zijn aan aanvallen op “bruggen”. Het meest spectaculaire geval in 2022 was de aanval op Ronin in het ecosysteem van Axie Infinity (AXS) met een goede 600 miljoen dollar aan buit.

Conclusie: Herstructurering bij FLOKI een trendsetter?

De koppeling van feitelijk incompatibele crypto-ecosystemen met elkaar via bruggen is ondanks veiligheidsrisico’s wijdverbreid; dagelijks worden waarden van honderden miljoenen US-dollars via bruggen verplaatst. FLOKI wijst er uitdrukkelijk op dat problemen met haar eigen brug het hele project in gevaar kunnen brengen. Maar het valt nog te bezien of de beslissing van FLOKI om van richting te veranderen ook de gemeenschappen van andere altcoins zal aanmoedigen om de voordelen en risico’s van “bruggen” af te wegen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*