Cardano (ADA): Het tijdperk van Voltaire nadert en daarmee zelfbestuur

Qua prijs gebeurt er momenteel weinig bij Cardano (ADA), maar inhoudelijk ligt er een nieuw kapitaal in het verschiet. Want het begin van het Voltaire tijdperk, waarmee Cardano wordt overgedragen aan zelfbestuur, begint vorm te krijgen.

Toen Cardano (ADA) in 2017 zijn beursdebuut maakte, publiceerde het cryptobedrijf achter de altcoin, Input Output, ook al plannen voor verdere ontwikkeling. Het uiteindelijke doel voor Cardano en ADA was dan ook Fase Voltaire, waarbij het project over zou gaan op zelfbestuur. Zo’n zes jaar later beweegt Cardano zich in een steeds hoger tempo in de richting van het Voltaire-tijdperk, dat moet beginnen met de CIP-1694 update, genoemd naar de geboortedatum van de Franse filosoof.

Input Output ondersteunt sinds mei workshops over CIP-1694 over de hele wereld en de Cardano-gemeenschap zal nog steeds worden uitgenodigd voor discussies in juli. Input Output verduidelijkt het plan op Twitter met diagrammen. CIP-1694 is bedoeld om een geavanceerd stemsysteem voor Cardano en ADA in gang te zetten. Dit zou dan toekomstige zaken bij Cardano bepalen in de vorm van een Decentrale Autonome Organisatie (DAO). In deze Cardano DAO zouden er volgens het voorstel in principe drie facties moeten zijn, namelijk Delegate Representatives (DReps), Constitutional Committee (CC) en Stake Pool Operators (SPO’s). Achter de DReps staan democratisch gekozen vertegenwoordigers die gekozen zijn door investeerders met ADA als stembiljet. Het Constitutioneel Comité wordt verondersteld de thought leaders bij Cardano te vertegenwoordigen en de Stake Pool Operators staan voor de aanbieders van technische capaciteit.

Deze voorstellen, die ook gaan over stemgewichten, hebben de steun van Cardano-oprichter Charles Hoskinson, die verdere decentralisatie naar ADA essentieel vindt. Er is echter nog geen tijdschema van Hoskinson of Input Output voor wanneer update CIP-1694 geïmplementeerd zou kunnen worden bij Cardano.

Conclusie: Cardano hoopt op Voltaire en CIP-1694

De prijscurve van ADA heeft zich nog niet duurzaam kunnen herstellen van de aanval van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC begin juni en de oude, zelfgemaakte problemen (vooral: ontbrekende use cases) van Cardano blijven het project vergezellen. Met het Voltaire-tijdperk zullen investeerders zelf meer verantwoordelijkheid nemen voor de verdere ontwikkeling van Cardano als ADA ook een governance token wordt. Of dit zal leiden tot een ommekeer in de aandelenkoers is een andere zaak. Maar de discussie over CIP-1694 brengt Cardano en ADA in ieder geval onder de aandacht van professionele portals en sociale netwerken.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*